Utskottsinitiativ i Socialutskottet om beroendevård och samsjuklighet

Idag höll Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet en pressträff tillsammans för att meddela att vi på torsdag lägger ett gemensamt utskottsinitiativ i Socialutskottet med syfte att uppmana regeringen att genomföra de förändringar som Samsjuklighetsutredningen föreslagit. Det handlar om människor med två eller flera sjukdomsdiagnoser, ofta ett beroende och psykisk ohälsa, som faller mellan stolarna och inte får den vård de har behov av. Det har under alldeles för lång tid varit stora hål i skyddsnätet.

– Det är uppenbart att vi i Sverige hittills inte lyckats ge vård till personer med både beroende och psykisk ohälsa, vilket är ett stort misslyckande och ett stort svek. Låt detta utskottsinitiativ leda till att vi äntligen  går från ord till verklighet. Tillsammans, säger riksdagsledamot Ulrika Westerlund, ledamot i socialutskottet (MP).

För snart två år sedan presenterades Samsjuklighetsutredningen, som tillsattes för att förbättra vården för de personer som lider av samsjuklighet. Samsjuklighet innebär att personen har två eller fler sjukdomsdiagnoser samtidigt, ofta en beroendesjukdom och en psykiatrisk sjukdom. Vårdstödet för samsjuklighetsdrabbade personer är idag fördelat mellan olika huvudmän, vilket orsakar att många personers vård brister eller i värsta fall uteblir.

Samsjuklighetsutredningen föreslår ett flertal förändringar. Bland annat ska regionerna vara ansvariga för all vård på grund av beroende och behandlingen ska samordnas med behandling för andra psykiatriska tillstånd. Utredningen föreslår också en förstärkning av det förebyggande arbetet. Dessa samlade utredningsförslag kan göra stor skillnad för väldigt utsatta personer och dess anhöriga. Det har under alldeles för lång tid varit stora hål i skyddsnätet och det är hög tid att samsjuklighetsutredningens förslag blir verklighet.

Det rådde total samsyn mellan nuvarande oppositionen, regeringspartierna och Sverigedemokraterna om att tillsätta utredningen. Trots det finns ingen proposition planerad nu i höst och inte heller i början på nästa år.

– Det här utskottsinitiativet som vi fyra partier nu lägger fram handlar alltså om reformer för några av de mest utsatta grupperna i samhället och vi lägger fram det för att det är centralt att utredningens förslag tas vidare snarast. I och med utredningen har ett hopp tänts hos många som berörs. Och de flesta är nog ense om att samhället inte kan fortsätta att dagligen överge en patientgrupp som far mer illa än de flesta. Vi hoppas nu att fler partier ansluter sig, säger Ulrika Westerlund.

 

Relaterade nyheter

MP:s reservationer mot grundlagsutredningen

Tågkaoset beror på högerns katastrofbeslut

Miljöpartiet bjuder in till nationellt klimatmöte

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter