Regeringen lämnar människor i sticket
Idag möts riksdagspartierna i en särskild debatt om klimatanpassning, begärd av Miljöpartiet. I samband med det har språkrören en debattartikel publicerad i Expressen om klimatkrisens konsekvenser, vikten av klimatanpassning och regeringens skadliga politik.
För två veckor sedan vaknade Johanna i Sala och upptäckte att hon hade en halvmeter vatten i källaren. I Heby uppmanades befolkningen att ransonera sina toabesök efter att reningsverket överbelastats. I Koloniområdet Biskopsängen stod hus i vatten och risken för jordskred stoppade koloniägare från att ens kunna inspektera sina skadade hus på flera dagar. Vägar och järnvägar runt om i landet har översvämmats och stängts av.
Extremvädren allt mer intensiva
2023 har hittills varit ett extremt år. Värmerekord slås över hela världen, extremväder skördar allt fler människoliv och utvecklingen går chockerande snabbt. Ingen – varken världen, EU eller Sverige – är redo för de kriser som nu drabbar oss, och ännu mindre för de värre väderextremer som forskningen varnar för kommer. Det är dags att inse att frågan om stormar, skogsbränder och extremväder är en fråga om politik. Hundraårsregn är på väg att bli tioårsregn och det beror på politiker i Sverige och andra länder som i decennier blockerat eller försenat åtgärder för att sänka våra utsläpp.
Och priset, det betalas av vanliga människor. Det betalas av fastighetsägarna som får sin egendom förstörd, företagarna som tvingas bomma igen sina verksamheter och se sina livsprojekt krossas och lantbrukarna som ser sina åkermarker bli till sjöar och sina intäkter gå förlorade. Där stormarna har sin framfart följer en enorm förödelse, och när regnet lagt sig och tv-reportrarna åkt hem står de drabbade ofta ensamma kvar med skadorna.
Regeringens klimatpolitik ifrågasätts
Vi närmar oss snart årsdagen för Tidöpartiernas regeringsbildande. Det är tyvärr inget att fira. Aldrig förr har en regerings klimatpolitik mötts av så kompakt ifrågasättande. Forskare, miljöorganisationer, regeringens egna myndigheter och expertråd – ja, till och med tjänstemännen på regeringskansliet som skrivit regeringens egen budget – alla har enats i en svidande kritik mot regeringens klimatpolitik.
Och på goda grunder. Inte bara ökar utsläppen kraftigt, för första gången på två decennier, till följd av politiska beslut. Regeringen har också valt att skära ned på pengarna till klimatanpassning – den krisberedskap som skyddar människor och deras egendom från klimatskador – mitt under brinnande klimatkris. Med en regering som är okunnig eller inte bryr sig om sambandet mellan klimatförändringar och extrema väderhändelser står Sverige och svenskarna oskyddade inför extremväder.
Människor lämnas i sticket
Med regeringens ovillighet att ta tag i problemet så lämnas tusentals människor ensamma i att hantera klimatkrisens konsekvenser. Det är inte rimligt, eller ens möjligt, för kommunerna att bära hela ansvaret för att katastrofsäkra Sverige. Medlen som finns att söka är alltför låga och staten saknar både ett tydligt ansvar och långsiktig planering.
Efter snart ett år vid makten, har det blivit smärtsamt tydligt att varken Ulf Kristersson eller Romina Pourmokhtari förstår vad som krävs för att minska utsläppen eller för att förbereda samhället på krisens konsekvenser.
Vår infrastruktur och katastrofberedskap är anpassad efter en svunnen tid. Att uppdatera den är ett enormt projekt. Det behövs en stark stat som tar ett aktivt grepp, stakar ut en tydlig riktning för att klimatsäkra Sverige, istället för att lämna kommuner och medborgare åt sitt öde. Tyvärr har vi istället en regering som inte ens nämner klimatkrisen när de beskriver vår tids utmaningar i sin regeringsförklaring.
Satsa på klimatanpassning nu
Vi måste nu klara två enorma projekt samtidigt, att bygga ett fossilfritt land som sänker utsläppen till noll och att snabbt klimatanpassa Sverige. Vi måste inse att kriserna är här för att stanna, de kommer att bli fler och de kommer att blir värre. Men höjer vi beredskapen och investerar för att göra samhället mer motståndskraftigt, då kan vi minska lidandet för de personer som drabbas. Och investeringarna i att klimatanpassa våra samhällen ger en möjlighet att samtidigt göra dem vackrare och trevligare varje dag, med fler parker, vattendammar och stadsträd som ger skönhet, friskare luft och bättre klimat.
Idag möts riksdagspartierna i en särskild debatt om klimatanpassning, begärd av Miljöpartiet. På läktaren och digitalt kommer människor från drabbade områden i Sverige följa debatten. Medborgarna förväntar sig att politiken ska ta ansvar för att lösa vår tids stora utmaningar. Den här regeringen kan börja med att över huvud taget förstå och agera efter att klimatkrisen är här.
Per Bolund, språkrör Miljöpartiet
Märta Stenevi, språkrör Miljöpartiet
Debattartikeln hittar du här.