Idag lägger Miljöpartiet ett förslag i riksdagen om att styrmedelsutredningen omgående ska ges en tidigare deadline så att beslut om åtgärder kan fattas i närtid. Röstar Liberalerna för initiativet måste regeringen agera. Tiden är knapp men om utredningen sätts i snabbspår kan vi ändå komma vidare med ny politik för transportsektorns omställning, skriver språkrör Amanda Lind och Daniel Helldén på Aftonbladets debattsida.
Under snart tre års tid har Liberalerna haft ansvaret för Sveriges klimatpolitik. Resultatet är gigantiska subventioner och skattesänkningar för fossila bränslen och en kraftig ökning av andelen fossilt i svenska drivmedel. Man har också nedmonterat elbilsbonusen, elbusspremien, stadsmiljöavtalen m.m.
Klimatministern har fokuserat på att ta bort befintlig effektiv klimatpolitik utan att ersätta den, vilseleda om utsläppsökningarna detta orsakat och kritisera oppositionens klimatpolitik. De egna idéerna har lyst med sin frånvaro, bortsett från en skrotningspremie som tyvärr floppat.
Resultatet är svårt att snacka bort. Förra året ökade Sveriges trafikutsläpp med hela 18 procent. Andelen elbilar i nybilsförsäljningen minskade – för första gången någonsin. Nu tillhör Sverige inte bara den minoritet EU-länder som ökar sina utsläpp, vi är det land i EU som ökar sina utsläpp mest.
Under tiden har EU tack vare gröna krafter utvecklat sin klimatpolitik, och Miljöpartiet likaså. Införandet av EUs utsläppshandel för transporter 2027 innebär nya möjligheter, men behöver kompletteras med nationell politik för att Sveriges klimatmål ska nås.
Därför föreslår Miljöpartiet:
1. Solidariskt utsläppshandelssystem
Ett handelssystem är ett teknikneutralt och kostnadseffektivt styrmedel som bygger på principen att utsläpparen betalar. Till skillnad från reduktionsplikten genererar det intäkter som kan delas ut för att hjälpa hushållen hantera högre drivmedelspriser och stötta omställningen. Ju dyrare det blir att släppa ut, desto mer pengar finns att dela ut.
2. Utdelning till hushåll
För att klara högre drivmedelspriser under en övergångsperiod föreslår vi en bred solidarisk utdelning av intäkterna som riktas mot hushåll på landsbygden, boende utanför städer och hushåll med små marginaler.
3. Nationell elbilsoffensiv
I stora delar av landet är bilen nödvändig för att människor ska få ihop vardagen. Därför rullar vi ut en nationell elbilsoffensiv som bland annat består av en rättvis elbilsbonus där de billigaste bilarna ges den största bonusen, ett inkomstprövat stöd till elbilsleasing för boende i landsbygd samt en bonus för konvertering av fossilbil till eldrift. Den som behöver bilen ska kunna byta till el och minska sin körkostnad rejält.
Sammantaget har vi presenterat en mer heltäckande och konkret idé om en rättvis omställning av transportsektorn än klimatministern hittills har lyckats leverera med sitt departement på två och ett halvt år.
Klimatministern var själv positiv till nationell utsläppshandel när hennes utredare lyfte det, men Sverigedemokraterna har gett tumme ned och det enda som hänt hittills är att klimatpolitiken begravts i en “bred styrmedelsutredning” som presenteras för sent för att lägga om politiken i tid.
Pourmokhtari borde inte nöja sig med att köras över av SD. Nu har hon en möjlighet. I dag lägger vi ett förslag i riksdagen om att styrmedelsutredningen omgående ska ges en tidigare deadline så att beslut om åtgärder kan fattas i närtid. Röstar Liberalerna för initiativet måste regeringen agera.
Tiden är knapp men om utredningen sätts i snabbspår kan vi ändå komma vidare med ny politik för transportsektorns omställning. Det krävs även att regeringen omgående höjer reduktionsplikten och inför en solidarisk utdelning tills dess att ett handelssystem finns på plats. Annars riskerar hushållen en prischock när EU:s utsläppshandel införs 2027.
Det återstår att se om Liberalerna verkligen vill införa ett handelssystem – eller om även detta bara var tomt prat från klimatministern.
Amanda Lind, språkrör (MP)
Daniel Helldén, språkrör (MP)
Du hittar debattartikeln här.