Miljöpartiet vill att energiminister Ebba Busch kommer till näringsutskottet för att stå till svars för regeringens hanteringen av utbyggnaden av vindkraft i Sverige.
Detta sedan statliga Vattenfall meddelat att de pausar utvecklingen av den havsbaserade vindkraftparken Kriegers flak på grund av bristande lönsamhet. Till bilden hör att regeringen inte längre tänker låta staten ta kostnaden för anslutningen till stamnätet.
– Vi ser ju nu att vindkraftutbyggnaden står still, både till havs med det här beskedet från Vattenfall att de stoppar utbyggnaden av Kriegers Flak, men också att vindkraftutbyggnaden på land har stagnerat”, säger språkrör Amanda Lind till Sveriges Radio.
Miljöpartiet drivande i frågan
Kriegers flak var det första stora havsvindprojektet som fick godkänt under 2022. Därefter har dock förutsättningarna ändrats. Det tidigare löftet om att staten skulle ta kostnaden för anslutningen till stamnätet upphävdes av Tidöregeringen. Miljöpartiet var drivande när idén om att staten ska stå för anslutningen av havsvindkraften blev en del av energiöverenskommelsen 2016.
– Vi behöver en snabb utbyggnad av ny billig el och det är väldigt oroväckande att det nu ser ut att förhalas. Det här är ett förfärligt besked att Vattenfall pausar Kriegers flak, säger Janine Alm Ericsson, MP:s ekonomisk-politiska talesperson, till DN.
– Vi vet att förutsägbarhet är väldigt viktigt när näringslivet ska investera, så det är klart att beräkningarna ändras när man ändrar förutsättningarna. Näringslivet är väldigt tydligt med att det behövs mer grön el nu för att de ska kunna göra sin omställning. Det är ett problem som regeringen måste lösa skyndsamt, fortsätter Janine Alm Ericsson.
Tufft för vindkraften
I helgen kom en rapport från Svensk vindenergi som visar att nästan alla vindkraftsprojekt under första halvan av det här året har stoppats, antingen av kommuner eller Försvarsmakten. Under första halvan av 2024 stoppade kommuner tolv av de sexton pågående vindkraftsprojekten – och Försvarsmakten sa nej till ytterligare tre av dem. Dessutom fick alla elva nya ansökningar rött ljus. Branschorganisationen kräver nu att regeringen lägger fram ett åtgärdspaket som bland annat gör det lönsammare för kommuner att tillåta vindkraft – och mer attraktivt för boende att säga ja. Regelverket måste ändras så att beslutsprocessen blir mer förutsägbar och att skatteintäkter från vindkraften går till berörda kommuner.
Miljöpartiet vill satsa stort på förnybart
Miljöpartiet vill satsa stort på att bygga ut förnybar energiproduktion, framförallt den havsbaserade vindkraften. Vi vill även ge kommuner ersättning för förnybar energiproduktion som vatten- och vindkraft och ge närboende till vindkraftverk ersättning samt möjlighet att bli delägare. Havsbaserad vindkraft har en enorm potential och kan på sikt ersätta hela Sveriges elproduktion från kärnkraft och mer därtill. Det blåser mer till havs än på land vilket gör att den havsbaserade vindkraften är en stabilare energikälla och har en större årsproduktion än den landbaserade. Vi vill att Sverige sätter upp ett mål att bygga ut den havsbaserade vindkraften med 90 TWh till 2040. Det är nästan dubbelt så mycket som dagens kärnkraft producerar. Miljöpartiet vill även återinföra det stöd till havsbaserad vindkraft som Tidöregeringen slopat.
Läs mer här: Energi | Miljöpartiet (mp.se)