MP: Halverad arbetsgivaravgift ska stärka svensk beredskap

Idag presenterar Miljöpartiet ett nytt förslag om att halvera arbetsgivaravgifterna för matproduktion. Genom att underlätta för svenska bönder och livsmedelsproducenter vill vi stärka svenskt lantbruk, öka vår självförsörjningsgrad och förhoppningsvis få ner priset på svenskproducerad mat. Det är ohållbart att vi är så beroende av matimport, inte minst i tider av krig och kris.

– Vi befinner oss i ett enormt osäkert omvärldsläge och det har ju verkligen ställt frågorna om svensk försörjningsförmåga och beredskap på sin spets. Idag är Sverige väldigt beroende av importerad mat, vilket gör oss sårbara vid kriser, pandemier och globala konflikter. Genom att halvera arbetsgivaravgiften vill vi stärka svensk livsmedelsproduktion och därmed stärka vår självförsörjningsförmåga. Vi måste underlätta för svenskt lantbruk och svensk livsmedelsproduktion, säger språkrör Amanda Lind (MP).

Bara runt hälften av den mat som äts idag i Sverige är producerad inom landets gränser. Vi måste öka vår självförsörjningsgrad, öka inhemsk tillverkning, främja svenskproducerade varor och minska Sveriges sårbarhet vid eventuell kris. I dessa orostider har därför Miljöpartiet tagit fram ny politik – en halverad arbetsgivaravgift för svensk livsmedelsproduktion, där jordbruket, förädlingsverksamhet och livsmedelsindustrin ingår. Detta skulle kunna sänka arbetskostnaden inom svensk livsmedelsproduktion med 12-13 procent och avsevärt sänka priset på svensk mat i förhållande till importen.

Just kostnaden för arbetskraft som en stor utmaning för svensk matproduktion. Många lantbrukare, inte minst små och medelstora lantbruk/producenter, kämpar hårt med att få lönsamhet. Detta, trots att vi är många som hellre vill stötta det lokala lantbruket än att köpa mat som fraktats långt med stor miljöpåverkan.

– I grunden är det helt orimligt att det ofta är billigare med mat som fraktats från andra sidan jorden, än med mat som odlats här hemma. Då behöver vi göra mer för att stärka svenska lantbruk och livsmedelsproduktion. Vi vet att många kämpar med lönsamheten, framför allt små och medelstora företag, säger språkrör Amanda Lind.

Omställningen av jordbruket har varit kraftigt underfinansierat under lång tid och regeringen har inte presenterat några ordentliga åtgärder för jordbruket. Det behövs ett krafttag för att bryta den negativa utvecklingen med gårdar som tvingas lägga ner verksamheten för att det inte är lönsamt.

– Det är helt nödvändigt att vi satsar på lantbruket för att bryta den negativa utvecklingen med nedläggning av gårdar, som pågått under lång tid och som spås fortsätta, fortsätter Amanda Lind.

Men det är inte bara jordbrukarna som kämpar, matpriserna har ökat oerhört snabbt under de senaste åren och många människor har det tufft. Regeringens politik ökar dessutom de ekonomiska klyftorna och gör det tuffare för låginkomsttagare. Det blir en dubbel smäll för många konsumenter, med höjda matpriser och mindre i plånboken.

– Nu krävs politisk handling. Vi tycker till exempel att Konkurrensverket borde få skarpare verktyg och att man borde tillsätta en matpriskommission som tittar på hela varukedjan, säger Amanda Lind.

Läs intervju med Amanda Lind i DN: MP: halverad arbetsgivaravgift ska stärka matberedskap – DN.se

Relaterade nyheter

MP: Halverad arbetsgivaravgift stärker svensk beredskap

Regeringen måste släppa prestigeprojektet kärnkraft

Bistånd är en säkerhetspolitisk investering

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter