På en pressträff idag presenterade Miljöpartiets språkrör Amanda Lind och Daniel Helldén flera förslag för att minska utsläppen från trafiksektorn, frigöra hushållen från fossilberoendet och ta oss närmare klimatmålen. Miljöpartiet vill införa ett nationellt utsläppshandelssystem där intäkterna går tillbaka till hushållen i form av ekonomisk utdelning och flera omfattande elbilsstöd. Klimatomställningen kan inte vänta och Sverige behöver en politik som både minskar utsläppen och är rättvis.
Regeringen och Sverigedemokraterna har kört Sveriges klimatomställning i botten och låst fast samhället i ett sårbart fossilberoende. Särskilt allvarligt är läget i transportsektorn. Resultatet är att trafikutsläppen ökar med nära 20 procent och försäljningen av elbilar minskar. Sverige är nu i ett betydligt sämre läge för att klara klimatmålen än när regeringen tillträdde. Det krävs därför nya åtgärder för att snabbt vända den negativa utvecklingen.
Idag presenterar vi flera svar på hur hushållen ska frigöras från fossilberoendet och hur Sverige ska klara klimatmålen. Vi vill ersätta reduktionsplikten, som är lika för alla och därmed slagit hårdare mot de som inte har alternativ till fossilbilen, med en mer rättvis lösning. Vi föreslår att det ska införas ett nationellt utsläppshandelssystem där intäkterna går tillbaka till hushållen i form av utdelning och vi vill även se ett omfattande elbilsstöd.
– Klimatpolitiken behöver vara långsiktig, effektiv och rättvis. Tidöpartierna misslyckas på alla punkter. Vårt förslag möter den klimatkris vi står inför och ser samtidigt till att vanliga hushåll får hjälp att ställa om, säger språkrör Amanda Lind.
– Utsläppen har ökat drastiskt av regeringens politik. Det är kortsiktig politik som varken tar ansvar för klimatet eller för hushållens ekonomi. Vägen framåt kan inte vara att bromsa omställningen, utan måste vara att se till att människor kan ställa om oavsett ekonomi och var man bor i landet, säger språkrör Daniel Helldén.
1. Svenskt utsläppshandelssystem
Fördelarna med ett handelssystem är många — det är ett teknikneutralt och kostnadseffektivt styrmedel som bygger på principen att utsläpparen betalar. Till skillnad från reduktionsplikten genererar handelssystemet intäkter som kan delas ut för att hjälpa hushållen hantera högre drivmedelspriser. Intäkterna i systemet beror på priset på att släppa ut – blir priset högre finns det också mer intäkter att dela ut.
Ett svenskt handelssystem kopierar utformningen av EUs nya utsläppshandelssystem ETS2, men styr mot snabbare utsläppsminskningar. År 2027 kommer EU:s utsläppshandel att utvidgas till bland annat transportsektorn och det ger oss ett gyllene tillfälle att införa ett eget nationellt utsläppshandelssystem som löper parallellt och kan styra mot de utsläppsminskningar vi som land behöver göra.
– Genom att sätta ett tak på hur mycket som får släppas ut låter man marknaden avgöra priset på utsläppsrätter. Det gör i sin tur att företag får kraftiga incitament att investera i det som är bra för klimatet och kan tjäna pengar på att ställa om. Ett utsläppshandelssystem minskar utsläppen där det är billigast och mest effektivt – vilket alla i slutändan tjänar på, säger Amanda Lind.
2. Utdelning till hushåll
För att omställningen ska vara både effektiv och rättvis, kan den inte se likadant ut för alla hushåll var du än bor. Det finns många hushåll i Sverige som fortfarande saknar alternativ. Bussen kanske går en gång om dagen om du har tur, det finns ingen järnväg och avstånden är långa.
För att klara högre drivmedelspriser under en övergångsperiod krävs att vissa hushåll får ta del av intäkterna från handelssystemet i form av en utdelning. Vi föreslår en utdelning som riktas mot hushåll på landsbygden, boende utanför städer och hushåll med små marginaler.
Att de som har störst utmaning att transportera sig på klimatvänliga sätt får ta del av intäkterna från utsläppshandeln minskar inte bara deras faktiska kostnad utan skapar även en ekonomisk möjlighet att välja hållbara alternativ.
3. Nationell elbilsoffensiv
I stora delar av landet är bilen helt nödvändig för att människor ska få ihop vardagen. Alternativen till fossilbilen måste bli billigare och tillgängliga för fler. Vi vill att staten rullar ut en nationell elbilsoffensiv som består av olika stöd; en rättvist differentierad elbilsbonus där de billigaste bilarna ges den största bonusen, ett inkomstprövat stöd till elbilsleasing för boende i landsbygd samt en bonus för konvertering av fossilbil till eldrift. Den som behöver bilen ska kunna köra på el. Genom att byta till elbil kan körkostnaden minskas rejält.
-Miljöpartiet vill satsa brett på hållbart resande. Vi vill bygga ut järnvägen, rusta upp spåren och satsa på kollektivtrafik i hela landet, med exempelvis ett Sverigekort som underlättar för hållbart och billigt resande. Men många har också behov av att använda bilen och det behövs också konkreta förslag för bilåkandet. Därför vill vi se en nationell elbilsoffensiv, säger Daniel Helldén.
Hur fungerar handelssystemet?
Ett utsläppshandelssystem innebär att man på förhand bestämmer hur mycket som får släppas ut. Därefter tillåts handel mellan ekonomiska aktörer för att fördela det beslutade utsläppsutrymmet. På så sätt säkrar man att förorenaren får betala för sina utsläpp. År 2027 ska Sverige implementera EU:s nya utsläppshandelssystem ETS2, som i huvudsak omfattar fossila drivmedel men även uppvärmning av fastigheter och mindre industrier. Enbart ETS2 räcker inte för att Sverige ska klara EU:s eller Sveriges klimatmål, därför krävs även nationella styrmedel. Ett svenskt handelssystem kopierar utformningen av EU ETS2 men styr mot snabbare utsläppsminskningar.
Vilka individer får utdelning?
I större städer får enbart de individer som är så kallat utsatta transportanvändare en utdelning. Det handlar om individer med lägre löner och som exempelvis är ensamstående med barn. I övriga kommuner får alla invånare en utdelning som baseras på kommuntyp enligt premissen ju glesare kommun, desto större utdelning. Den som är så kallat utsatt transportanvändare och bor utanför de stora städerna eller i landsbygd får även ett extra tillägg. Alla som är berättigade till en utdelning och har barn får även ett barntillägg. Personer med mycket höga inkomster får ingen utdelning. Ju dyrare det blir att släppa ut, desto större blir utdelningen till hushållen.
Hur mycket stöd ges för elbilar?
Rättvis elbilsbonus
En differentierad elbilsbonus med ett pristak på 550 000 kronor. En klimatbonusbil med inköpskostnad upp till 400 000 kronor ger en bonus på 50 000 kronor, en med inköpskostnad mellan 400 000 och 550 000 kronor ger 30 000 kronor i bonus. För boende i landsbygdskommuner ges en extra landsbygdsbonus på 10 000 kronor. För den som bor i någon av dessa kommuntyper och köper en elbil till ett pris under 400 000 ges alltså en bonus på 60 000 kronor. Krav ställs gällande klimatpåverkan under produktionen av bilen.
Leasingstöd riktat mot låg- och medelinkomsttagare i landsbygd
Ett inkomstprövat stöd för leasing av elbil riktat till boende i lands- och glesbygd, inspirerat av den franska leasingchecken. Intresset för det franska stödet har varit stort. Stödet ska uppgå till 2 500 kronor i månaden och riktas främst till personer i landsbygd som tjänar under medianinkomsten. Både begagnade och nya elbilar som kostar under 500 000 är berättigade till stöd. Krav ställs gällande klimatpåverkan under produktionen av bilen.
Bonus för att konvertera fossilbil till eldrift eller biogasdrift
Ett marknadsintroduktionsstöd för konvertering av fossilbilar, inspirerat av ett liknande stöd i Frankrike. Vårt förslag är ett stöd som uppgår till 60 000 kronor för konvertering av elbilar. Stödet för elkonvertering får maximalt uppgå till 80 procent av konverteringskostnaden. Vi föreslår även ett stöd för konvertering av fossilbilar till biodrivmedel och biogasdrift, där stödet maximalt får uppgå till halva konverteringskostnaden.