I Miljöpartiets vårändringsbudget, som presenteras i sin helhet på måndag, satsar vi på kulturen genom att stärka studieförbunden, stötta de professionella kulturskaparna och stärka den regionala kulturen. Kultur och konst är grundläggande för både människan och demokratin. Ett mångsidigt och levande kulturliv berikar samhället, fördjupar vår förståelse av oss själva och vår omvärld, och bidrar till samhällsutvecklingen. Miljöpartiet vill se ett rikt kulturliv i hela landet!
Kultur är en bärande del av välfärden, och det offentliga har ett ansvar för att alla – oavsett bakgrund eller bostadsort – ska ha tillgång till kultur och möjlighet att själva vara delaktiga i den.
– Jag vill se ett levande kulturliv i hela landet. Ett Sverige där det finns replokaler för unga, samlingsplatser för äldre, kreativa fria kulturskapare runt om i vårt land och stark regional kultur genom inte minst länsmuseer och länsteatrar. Men med regeringens politik har man istället tvingats dra ned på just detta runt om i landet. Det duger inte. Vi vill istället se satsningar på kulturen!, säger språkrör Amanda Lind (MP).
Miljöpartiets kultursatsningar i vårbudgeten:
Stärk studieförbunden
Studieförbunden utgör en central del av kulturens infrastruktur och är en viktig hörnsten i demokratin. På en del platser i landet är studieförbundens lokaler den enda tillgängliga samlingsplatsen. Trots detta sänker regeringen och Sverigedemokraterna det statliga stödet till studieförbunden med närmare en tredjedel under mandatperioden. Nedskärningarna slår hårt mot kulturen – i synnerhet på mindre orter och på landsbygder. Enligt Studieförbunden i samverkan kommer 20 000 personer att förlora sina replokaler som en direkt följd av den förda politiken. Var femte anställd har sagts upp och vart femte kulturprogram har försvunnit. Glesbygden drabbas allra hårdast – i kommuner med 10 000 invånare eller färre är neddragningarna mer än 50 procent större än i de största kommunerna.
Det svenska musikundret hade aldrig kunnat växa fram utan studieförbunden, med sina över 260 musikhus, 4 000 replokaler och fem miljoner studietimmar som varje år möjliggör repetition, spelningar och inspelning av populärmusik.
För att vända utvecklingen föreslår Miljöpartiet en satsning på 100 miljoner kronor till studieförbunden under 2025.
Stärk de professionella konstnärerna och de fria kulturutövarna
Kulturen har under de senaste åren drabbats av ett trefaldigt slag: pandemin, den höga inflationen och Tidöregeringens nedskärningar av kulturbudgeten. Sysselsättningen bland kulturutövare återhämtade sig efter pandemin, men utvecklingen har åter vänt kraftigt nedåt. Antalet inskrivna arbetslösa hos Arbetsförmedlingen inom kultur- och mediesektorn har ökat med 67 procent mellan januari 2023 och december 2024.
De professionella konstnärerna är själva grunden för ett levande kulturliv. Den konstnärliga utvecklingen är beroende av att professionella konstnärer och kulturskapare har möjlighet att arbeta under rimliga villkor i hela landet. För att säkra de professionella kulturutövarnas framtid stärker vi scenkonstallianserna med 25 miljoner och skjuter till ytterligare 25 miljoner till ersättningar och bidrag till konstnärer.
Vi satsar också 25 miljoner kronor via Kulturrådet för att stötta fria kulturutövare. Den fria och regionala kulturen skapar arbetstillfällen och spelar en avgörande roll för att upprätthålla den kulturella infrastrukturen i hela landet.
Stärk den regionala kulturen
Den regionala kulturen har fått mindre medel 2025. Det är första gången vi ser en minskning istället för en förstärkning och den kommer vid helt fel tid. Regionernas kulturbudgetar är redan hårt pressade. Förra året räknade 19 av 20 regioner inte upp budgeten i takt med inflationen. Och Kulturrådets egen uppföljning av kultursamverkansmodellen visar att de statliga bidragen i reala termer inte har ökat på tio år, trots att fler verksamheter har tillkommit och de befintliga har utvecklats. Miljöpartiet skjuter därför till 75 miljoner till regional kultur via kultursamverkansmodellen.