Miljöpartiet anmäler landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) till riksdagens konstitutionsutskott, KU, för att han i Sveriges radio sagt att fortsatt fiske på strömming ligger i linje med EU:s fiskeripolitik. MP anser att uttalandet inte stämmer och därför är i strid med regeringsformens krav på saklighet.
– Det som Peter Kullgren säger, att strömmingsfisket är i linje med EU:s fiskerilagar stämmer inte. Den gemensamma fiskeripolitiken går ut på att vi skulle ha upphört helt med överfiske till 2020. I det kritiska läget som strömmingen befinner sig i skulle fisket ha stoppats, säger Emma Nohrén, MP.
– Man måste kunna lita på att en regerings påstående är korrekta, här ser vi att det inte är så. Det är därför vi KU-anmäler, fortsätter Emma Nohrén till Dagens Nyheter.
EU-kommissionen föreslog nollfiske
Enligt anmälan slår EU:s gemensamma fiskeripolitik fast att fisket inte ska fortsätta när bestånden är i ett så kritiskt läge som strömmingen är nu, något som rådgivningen från Internationella havsforskningsrådet, Ices, tydligt har visat. EU-kommissionen föreslog nollfiske på strömming inför beslutet om fiskekvoter i höstas men ministerrådet tog inte fasta på förslaget utan föreslog kvoter som låg högt över de som vetenskapen rekommenderat. Beslutet har fått hård kritik och har också anmälts till bland annat EU-domstolen för att bryta mot EU:s fiskeribestämmelser.
Fiskelobbyns önskemål väger tyngst
Beslutet att fortsatt tillåta industriellt fiske av sill och strömming i Östersjön visar tydligt att fiskelobbyns önskemål väger tyngre än ekosystemets överlevnad. Det är ett politiskt misslyckande som strider mot EU:s egna fiskelagar och Miljöpartiet valde att anmäla EU:s ministerråd och den svenska regeringen till EU-domstolen. Att EU:s fiskepolitik har en mängd djupgående problem är ett etablerat faktum i stora delar av forskarvärlden. EU:s fiskepolitik behöver skärpas rejält, kvotmodellen har kallats för ”irrationell dårskap” av upphovsmakarna till modellen. Men i dagsläget är Östersjöns största problem politiker som vägrar att följa lagen. Ministerrådets beslut strider mot ett flertal lagar på EU-nivå som reglerar fiskets miljöeffekter, skrev Miljöpartiets dåvarande språkrör Per Bolund, Rebecka Le Moine och Emma Nohrén på Dagens Nyheters debattsida.
Östersjön på väg mot kollaps
Miljöpartiet har länge flaggat för att EU:s fiskepolitik har kommit till vägs ände. Det storskaliga industrifisket har tillåtits dammsuga havet på fisk och Östersjön är på stadig kurs mot kollaps. Torskbestånden har fiskats upp sedan länge och sillen har minskat med mer än 80 procent på 50 år. Längs stora delar av den svenska kusten har ekosystemet redan tippat och kollapsen är ett faktum. I år efter år har det varnats om överfiske av strömming och sill i Östersjön. Ändå beslutade EU:s ministerråd att enorma mängder får fiskas under 2024, långt över EU:s egna rekommendationer.
– Att det blev ett fiske trots kommissionens förslag är en överenskommelse med andra länder. Det beslutet kan regeringen försvara på olika sätt, men att säga att det är i linje med fiskeripolitikens mål är direkt felaktigt, säger Emma Nohrén till Dagens Nyheter.
Läs hela intervju med Emma Nohrén i Dagens Nyheter här.