Idag välkomnar Miljöpartiet 100 representanter för företag, branschorganisationer, civilsamhälle, fackförbund och akademi till riksdagen och vårt nationella klimatmöte. Deltagarna har bjudits in för att bidra till en diskussion om vägen framåt för Sveriges klimatomställning. Det breda klimatengagemanget hos svenska folket och olika samhällsaktörer är den största tillgången i omställningen och den måste vi ta till vara.
Det senaste året har varit det varmaste på 100 000 år. Den globala uppvärmningen accelererar och går snabbare än vad forskare tidigare förutspått. Av finanspolitiska rådets och klimatpolitiska rådets rapporter framgår att Sverige i nuläget saknar en sammanhållen strategi för klimatomställningen. Regeringen sänker priset på fossila bränslen och allt fler gröna industrisatsningar stoppas eller skjuts på framtiden. Sverige halkar efter och riskerar att tappa i konkurrenskraft när andra länder istället accelererar. Samtidigt har de direkta vinsterna av en snabb klimatomställning blivit synligare, med nya innovationer, stärkt konkurrenskraft och bättre hälsa.
För att vända utvecklingen krävs klimatpolitik som spänner över alla sektorer och nivåer i samhället, en politik för en rättvis omställning så att alla kan vara med.
- Den ekonomiska politiken ska möjliggöra omställningen, inte bromsa den. Det krävs stora investeringar i hållbar infrastruktur och fossilfria tekniker samt en otvetydig signal om att det fossila ska bort.
- Industrins omställning kräver politik som tillgängliggör mer el i närtid och som säkrar kompetensförsörjning samt effektiva tillståndsprocesser.
- Transportsektorns omställning kräver politik som levererar rätt lösning på rätt plats. Det handlar om att bryta bilberoendet i storstäderna, kraftigt öka takten i elektrifieringen av fordonsflottan, ställa om befintliga fordon till fossilfritt samt rusta upp och bygga ut järnvägen och kollektivtrafiken.
- Jordbrukets och skogsbrukets omställning kräver politik för att öka kolinlagringen, möjliggöra en övergång till fossilfria arbetsmaskiner samt stora investeringar i klimatanpassning.
Det här är några exempel på de många områden som vi har och utvecklar politik för. Miljöpartiet har konsekvent drivit på och utvecklat svensk klimatpolitik i både regering och opposition. Men vi har inte alla svar och för att omställningen ska lyckas krävs att flera samhällskrafter drar åt samma håll och utvecklar arbetet.
Brett engagemang i klimatfrågan
I Sverige finns ett stort och brett engagemang i klimatfrågan. Företag utvecklar nya innovationer, branschorganisationer tar fram färdplaner, fackföreningar skriver klimatpolitiska program och kommuner samlar sig i klimatnätverk. För att fånga upp det starka engagemanget bjuder Miljöpartiets riksdagsgrupp idag in till breda samtal om Sveriges klimatomställning. Det är centralt för oss att utveckla policy med utgångspunkt i vetenskap samt aktörers faktiska förutsättningar och behov.
Under eftermiddagen kommer Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI och ledamot i klimatpolitiska rådet, ge en dragning om nuläget vad gäller den globala uppvärmningen och klimatförändringarnas effekter. Även Björn Sandén, professor i innovation och hållbarhet vid Chalmers, kommer att ge en nulägesbild vad gäller klimatpolitiken – hur långt räcker den? Miljöpartiets språkrör ger också en kort presentation av Miljöpartiets nuvarande klimatpolitik. Under mingel och diskussionsforum har alla närvarande möjlighet att ge inspel på vägen framåt för Sveriges klimatomställning.
För att omställningen ska lyckas krävs att flera samhällskrafter drar åt samma håll och utvecklar arbetet. Sverige har allt att vinna på en snabb och rättvis klimatomställning. Låt oss inte missa denna chans.