Vi var många som höjde på ögonbrynen när Jessika Roswall föreslogs som EU:s nya miljökommissionär. Inte för att vi betvivlar hennes kompetens eller förmåga att klara av uppdraget. Utan för att miljöfrågorna i händerna på en tidigare Tidöminister är illavarslande, skriver EU-parlamentariker Pär Holmgren och språkrör Daniel Helldén på Aftonbladets debattsida idag.
Regeringen missar alla klimat- och miljömål. Det senaste i raden är målet om ökad inlagring i skog och mark, där Romina Pourmokhtari nyligen bekräftade att Sverige kommer att misslyckas. Återigen.
För att klara våra klimatmål måste skogspolitiken göras om. Avverkningarna behöver minska. Det hyggesfria måste fasas in.
Förra mandatperioden togs viktiga steg för att förändra synen på den svenska skogen. Våra klimatmål kräver att mer kol ska bindas i skog och mark, eftersom utsläppen inte minskar tillräckligt snabbt.
Naturrestaureringslagen tvingar medlemsländerna att återställa förstörd natur, med ekosystem i balans som naturlig följd. EU:s skogsstrategi visar att vi måste komma bort från kalhyggesbruket, och övergå till ett mer naturnära skogsbruk.
Det blir nu Jessika Roswalls uppgift att föra EU:s skogsagenda framåt.
Nu är det dags för en ny mandatperiod i EU, och många utmaningar väntar. EU-valet gav högerextrem framväxt, och attackerna mot klimat- och miljöpolitiken är numera vardagsmat i debatterna.
Jessika Roswall vet av egen erfarenhet vad som händer med miljö- och klimatpolitiken när de högerextrema välkomnas in i värmen. Avskogninslagen har redan försenats, och hot om ytterligare urvattning av EU:s miljölagar är ständigt närvarande.
Därför är våra förväntningar höga, och kraven stora. Jessika Roswall måste bevisa att hon lämnat Åkessons överrock på Rosenbad, och sätter EU:s bästa i första rummet.
Vi ser fram emot ett nära och konstruktivt samarbete och här är våra krav:
- Se till att Sverige följer EU:s lagar
Regeringens ignorans måste få konsekvenser. De stoltserar med att klimatpaketet Fit for 55 färdigställdes under det svenska ordförandeskapet, men gör inga krafttag för att faktiskt nå målen nationellt. Regeringen erkänner i statsbudget och klimatplan att man missar samtliga EU-mål. Det duger inte. EU-kommissionen har till uppgift att granska medlemsländernas implementering av klubbad lagstiftning. Sveriges nuvarande politik måste få konsekvenser.
Jessika Roswall har en viktig uppgift i att återigen ta Sverige på rätt kurs. I Roswalls arsenal finns exempelvis överträdelseförfaranden, som Ursula von der Leyen gett kommissionärerna i uppgift att använda om EU:s medlemsländer inte lever upp till målen i den gröna given. Sverige är ett av dessa länder. - Håll gränsen mot de högerextrema
Just nu sker en livsfarlig förflyttning hos EU:s konservativa. Med inspiration från Tidöregeringen, välkomnas nu de högerextrema in i värmen. I EU-parlamentet ser vi hur EPP (M & KD:s grupp) allt oftare samarbetar med Sverigedemokraternas grupp, och har även närmat sig Orbán och Le pens partigrupp. Men det svenska exemplet måste avskräcka. Ska Jessika Roswall lyckas genomföra någon som helst miljöpolitik under de kommande åren måste hon stänga dörren högerut och söka stabila majoriteter i mitten. - Samarbeta med oss gröna för en utvecklad miljöpolitik med naturen i fokus
Klimat- och miljökrisen förvärras för varje år. EU:s politik är långt ifrån tillräcklig, och mer måste göras. I Jessika Roswalls uppdragsbeskrivning framgår att hon ska ansvara för att EU når FN-målet om biologisk mångfald och lever upp till vad som kommit att kallas ”Parisavtalet för naturen”.
Ska EU nå målen måste jordbrukspolitiken, skogspolitiken och havspolitiken göras om. Det finns bara ett parti att kroka arm med för att åstadkomma detta. Ska Roswall bli framgångsrik, vilket är avgörande för EU:s fortsatta miljöarbete, krävs beslutsamhet. Ska skogsagendan föras vidare, miljöpolitiken utvecklas och kursen styras mot miljömålen är vi gröna den naturliga samarbetspartnern.
Just nu missar många medlemsländer, inklusive Sverige, EU:s miljö- och klimatmål. Som EU-kommissionär är det Jessika Roswalls uppgift att se bortom regeringens intressen, och tvinga medlemsländer att anpassa sig till gällande lagstiftning.
Pär Holmgren, EU-parlamentariker (MP)
Daniel Helldén, språkrör (MP)
Du hittat debattartikeln här.