Våra val då det gäller hur vår mat är odlad, hur djuren har behandlats och var maten kommer ifrån har stor betydelse. Vi presenterar politik för ett godare påskbord.
Många är nog överens om att maten vi äter ska vara god, näringsrik och giftfri – allra helst närproducerad och ekologisk.
Vår politik för ett godare påskbord
Du ska inte behöva vara expert för att göra rätt val i affären. Du ska ha rätt att veta var maten kommer ifrån även på restaurangen. Du ska kunna lita på att maten i skolan, på sjukhus och äldreomsorgen är bra för dig och för planeten. Ansvaret för bra mat ligger på de politiker som bestämmer reglerna för jordbruk och fiske. Därför spelar det roll vilka du väljer som ska få ansvar att bestämma över maten.
Ägg
Vi vill ge hönsen mer utrymme och möjlighet till naturligt beteende, därför säger vi nej till hållande av burhöns.
Sill och lax
Vi vill ställa om till ett hållbart fiske, inom EU och globalt. Du ska inte behöva fundera på vilka arter som hotas av utrotning eller innehåller miljögifter.
Vegetariskt
Vi vill stödja utveckling av nya vegetariska livsmedel och odling av svenska proteingrödor.
Lamm
Vi vill att alla köttprodukter ska vara ursprungsmärkta, även på restaurang. Bete- och betesmarker ska främjas, för bättre djurvälfärd och biologisk mångfald.
Prinskorv
Köttprodukter som serveras i skolor och sjukhus ska gynna hållbar produktion. All mat som upphandlas i offentlig sektor ska leva upp till svenska djurskyddskrav.
Bröd
Vi vill se mer ekologisk odling i stället för jordbruk som använder farliga bekämpningsmedel och konstgödsel.
Påskgodis
Vi ska ha rättvisa handelsavtal med de länder som säljer exempelvis kakao till EU. Hållbarhet ska vara utgångspunkt för internationell handel och utvecklingssamarbete.