När världen äntligen enats om att fasa ut det fossila, väljer Sveriges tvärtomregering i stället att fasa in mer fossilt i den svenska ekonomi. Klimatministern och Tidöregeringen behöver lämna Tvärtomplaneten, komma ner på jorden och börja ta ansvar för framtiden på densamma, skriver miljöpartisterna Amanda Lind, Isabella Lövin, Elin Söderberg och Linus Lakso på Aftonbladets debattsida.
Under förra årets klimattoppmöte Cop28 enades världens länder om tre nya energimål; att fasa ut fossil energi, att tredubbla mängden förnybar elproduktion och att dubbla energieffektiviteten. Under en pressbriefing med klimatminister Pourmokhtari pekades det fortsatta arbetet kring just de här tre energimålen ut som prioriterade för den svenska delegationen under årets toppmöte i Baku.
Det är svårt att förstå vad den svenska regeringen i år har att komma med i diskussioner om de nya energimålen. Det senaste året har nämligen Tidöregeringen med precision tagit Sverige i fel riktning på alla tre områden.
Fasa ut fossila bränslen? Nej, tvärtom! Tidöpartierna har det senaste året förvärrat Sveriges fossilberoende. Sedan förra klimattoppmötet har Tidöregeringen kraftigt minskat andelen förnybart och i stället ökat andelen fossilt i svenska drivmedel, genom att sänka reduktionsplikten vid årsskiftet. Regeringen har också genomfört en lång rad skattesänkningar på fossila bränslen och ökat de fossila subventionerna med flera miljarder.
Tredubbla förnybar elproduktion? Nej, tvärtom! Utbyggnadstakten av vindkraft har bromsat kraftigt. Under årets första hälft avslogs alla ansökningar om landbaserad vindkraft. I kommunerna stoppar Tidöpartierna 70–100 procent av den landbaserade vindkraften.
Regeringens beslut att stoppa Svenska kraftnäts utbyggnad av stamnät till havs har gjort att Vattenfall tvingats pausa sitt havsbaserade vindprojekt Kriegers flak, och varna om att samma beslut kan behöva tas för parken Kattegatt Syd. Nyligen meddelade regeringen att de på ett bräde avslår 13 ansökningar om havsbaserad vindkraft i Östersjön med hänvisning till Försvarsmakten, ett beslut som kritiserats av såväl forskare från FOI, Försvarshögskolan och den tidigare moderata försvarsministern Mikael Odenberg.
Regeringen försvårar även för solkraften. Tidöpartierna drar dels in skattereduktionen för mikroproduktion av förnybar el, som gjort att fler hushåll kan bidra till hela Sveriges elförsörjning. Dessutom minskar de subventionsgraden för installation av solceller.
Dubbla energieffektiviteten? Nej, tvärtom! Sedan den nuvarande regeringen tillträdde har den rivit ner alla befintliga satsningar på energieffektivisering för både företag och flerbostadshus. Den har också lagt ner en pågående utredning om ett långsiktigt system för att stimulera energieffektivisering. Med regeringens politik klarar inte Sverige åtagandet gentemot EU vad gäller att öka energieffektiviteten.
Resultatet av regeringens nedmontering av klimatpolitiken syns tydligt i organisationen Germanwatchs årliga klimatrankning CCPI som jämför 64 länders klimatarbete. I kategorin klimatpolitik har Sverige rasat från tidigare topplacering (näst bäst 2021) till plats 41 i årets rankning.
Miljöpartiet har politik i linje med de globala energimålen. Vi vill:
- Skyndsamt fasa ut fossila subventioner och i stället rikta om pengarna för att direkt stötta hushåll och företag, sätta ett slutdatum för försäljning av fossila bränslen samt öka inblandningen av förnybart i svenska drivmedel.
- Ge Svenska kraftnät i uppdrag att genomföra utbyggnaden av stamnät till havs för att möjliggöra havsbaserad vindkraft, reformera det kommunala vetot för vindkraften och undanröja hinder för solrevolutionen.
- Återinföra och bredda tidigare satsningar på energieffektivisering för både företag och bostäder.
Klimatministern och Tidöregeringen behöver lämna Tvärtomplaneten, komma ner på jorden och börja ta ansvar för framtiden på densamma.
Amanda Lind, språkrör (MP)
Isabella Lövin, Europaparlamentariker (MP)
Elin Söderberg, klimatpolitisk talesperson (MP)
Linus Lakso, energipolitisk talesperson (MP)
Du hittar debattartikeln här.