Vi vill arbeta för ökad inkludering i samhället, där alla invånare upplever att de är delaktiga i kommunens demokratiska utveckling. Det kräver aktiva insatser från kommunens och politikens sida, som att anordna regelbundna mötesplatser och dialogforum i kommunens bostadsområden och samhällen.
Vi vill att kommunen inrättar ett ungdomsfullmäktige, för att ge barn och unga ett ökat inflytande i samhällsfrågor. Det kan också bidra till ett ökat intresse för demokrati och politik.
Det är också viktigt att det finns möjlighet att kunna få aktivt samhällsstöd i sin närmiljö. Verksamheten med lokala hälsocenter, som ska främja invånarnas hälsa, kan utvecklas och kompletteras med att vara center för stöd och rådgivning i kontakt med samhället. Hälsoguider kan kompletteras med samhällsguider.
Att ha ett arbete är en avgörande faktor för att känna sig delaktig i samhället. Arbetsmarknaden behöver bli mer inkluderande. För att öka delaktigheten behöver kommunen utveckla tillgång till språkundervisning i yrkessvenska på arbetstid, för de tjänster och praktikplatser där behov finns.
Socialt företagande är ett alternativ för att bland annat integrera de mest utsatta grupperna både i samhälle och i arbetsliv. Kommunen behöver stödja utvecklingen av kooperativ och sociala arbetsintegrerande företag, som vänder sig till personer som står långt från arbetsmarknaden. Sociala företag är också en viktig aktör för en fortsatt levande lands- och glesbygd, där utbudet av grundläggande service annars riskerar att försvinna.
Ett aktivt och engagerat föreningsliv skapar delaktighet i lokalsamhällen och befolkningsgrupper. Det är viktigt att värdesätta civilsamhällets viktiga roll för integration, inkludering och delaktighet. Genom kultur, idrott och friluftsliv skapas möjligheter till nya möten mellan människor, språkträning och kontakter. Samverkan mellan idéburna organisationer och kommunen kan stärkas genom att ingå ett så kallat idéburet offentligt partnerskap (IOP). Denna samverkansform bör utvecklas mer inom olika samhällsområden.