Miljöpartiet vill att kommunen ska vara aktiv i arbetet med att minska och kartlägga användningen och förekomsten av PFAS. Under rubriken PFAS finns 4 700 olika ämnen med liknande kemisk struktur. Dessa har väldig lång nedbrytningstid, stor påverkan på reproduktion hos både människa och djur och är cancerframkallande. PFAs finns bland annat i fritidskläder, köksredskap, smörpapper och skidvalla.
Vid provtagning av röding i Vättern konstaterades förhöjda halter av PFOS som är ett av PFAS-ämnena. Det finns idag inga gränsvärden för hur mycket PFOS som får finnas i fisk som livsmedel. Ett sådant gränsvärde väntas tas fram av EU tidigast 2023.
Vi vill också att kommunen snarast startar sanering av kända markföroreningar av PFAS. Höga halter av PFAS finns i mark och vatten vid Vätterns absoluta närhet strax utanför Karlsborg där försvaret har övat brandsläckning. Ämnet har varit en viktig ingrediens i brandskum som försvarsmakten har använt stora mängder av. I Jönköpings kommun finns en markförorening vid Jönköpings flygplats, där liknande övningar ägt rum, men inte i samma omfattning som i Karlsborg.
Att rena dricksvatten från PFAS är väldigt dyrt. De hälsoeffekter som kommer när halterna ökar vill vi inte ens tänka på. I dag är några av dessa ämnen helt förbjudna men de förkommer ändå eftersom de är så extremt stabila och närmast omöjliga att bryta ner. Det är oerhört viktigt att dessa kemikalier inte kommer in i kretsloppet eller ut i vårt dricksvatten. Vi vill att kommunen mäter halter av PFAS i dricksvattnet regelbundet och aktivt följer forskning kring PFAS påverkan på ekosystemen och människors hälsa.