Sveriges skogar är idag påverkade av skogsbruk. Den stora förändringen kom när trakthyggesbruk, alltså kalhyggen, infördes kring 1950. Skogslandskapet är idag totalt förändrat via effektiva maskiner, utdikning och skogsbilvägar nära överallt. Skogen av idag är i många fall rena plantager! Mångfalden av växter, fåglar och djur är idag betydligt mindre än förr och många arter är försvunna.
Jönköpings kommun äger och sköter ca 5 200 hektar skogsmark. All skog sköts på så sätt att de ska utveckla höga natur-, rekreations- och kulturvärden. Uttag av virke görs inom ramen för de målen. Skogsmarken är indelad i olika områden som kvartersnära skog, tätortsnära skog, friluftsområde eller produktionsskog.
Vi vill att kalhyggesbruk inte ska förekomma någonstans inom kommunens skogar, inte heller i produktionsskogen. Istället ska hyggesfria metoder, det vill säga olika former av kontinuitetsskogsbruk, användas. Det innebär mer variation i skogslandskapet. Kanske är kommunens bidrag till det särskilt viktigt om man också tittar på de privatägda, omgivande skogarna. Vi vill även fortsatt främja ett ökat lövinslag och stor hänsyn till vatten.
Ett varierat skogslandskap har bättre förutsättningar att klara och förebygga påfrestningar som barkborreangrepp och stormar. Det ger också förutsättningar för en rik natur med olika arter, t ex tjädern, att leva och trivas i skogarna. Vi vill därför att kontinuitetsskogsbruk som grund införs i kommunens skogsprogram.