Rapport från fullmäktige 4 september 2024
Vi rapporterar från en händelserik första sammanträde för terminen, där det nya rödblåa styret tillträdde, en ny politisk organisation antogs, klimat- och energiplanen bordlades och en minskning av parkeringsnormen blir tyvärr inte av.
Nytt styre, ny politisk organisation
Socialdemokraterna och Moderaterna har som vi tidigare berättat presenterat ett nytt styre. Det styret har nu presenterat sin majoritetsförklaring, och dessutom genomfört en omfattande omorganisering av nämndstrukturen.
Äldrenämnden läggs ner
En grön seger! Äldrenämnden läggs nu ner – precis som Miljöpartiet föreslog redan i april. Då möttes förslaget av stark kritik från Socialdemokraterna, som kallade det ”det mest dumma man kan göra mitt i en mandatperiod”. Två utredningar har visat att nämnden slösat resurser, skapat dubbelarbete och försvårat välfärdsarbetet med sekretesskrångel. Vi är glada att Moderaterna nu har hjälpt Socialdemokraterna att se förnuftet i att göra om och göra rätt.
Tyvärr även sämre förändringar
Det nya styret har tyvärr också lagt ner kompetensnämnden, flyttat arbetsmarknadsfrågorna till socialnämnden, och gjort barn- och ungdomsnämnden till en utbildningsnämnd. Dessutom har de brutit ut förskolefrågorna till en helt ny förskolenämnd, och ett äldreutskott under socialnämnden ska nu ansvara för äldrepolitiken.
Vi föreslog att dessa förändringar skulle utredas först, men bara Vänsterpartiet och Centerpartiet höll med oss. Vi har fortfarande många frågor och invändningar kring dessa beslut, men nu är det för sent att påverka.
Alla politiska uppdrag återkallas
I samband med den nya nämndorganisationen avslutades alla nuvarande politiska uppdrag, och nyval kommer att hållas till nämnder och styrelser på nästa fullmäktige 23 september.
Klimat- och energiplanen bordläggs
Klimat- och energiplanen var redo för beslut, men har nu dessvärre bordlagts av det nya styret. Det är svårt att se detta som något annat än att Socialdemokraterna överväger att göra eftergifter till Moderaterna i form av en försvagad och försenad klimatpolitik. Vi får hoppas att det klarnar när ärendet återkommer om en månad.
Styret sabbar justering av parkeringsnormer
Ett annat ärende på dagordningen gällde en översyn av parkeringsnormer, för att säkerställa att värdefull mark på förskolegårdar inte asfalteras för parkeringsplatser som förskolorna inte ens efterfrågar. Tyvärr har det nya rödblå styret villkorat att parkeringsnormen inte får sänkas. För Miljöpartiet är det självklart att i centrala områden, där det finns bra kollektivtrafik, goda möjligheter att gå eller cykla, och en fungerande marknad för gatuparkering och garage, är det onödigt och direkt skadligt att politiker lägger sig i och kräver ett visst antal parkeringsplatser. Särskilt när det sker på bekostnad av förskolegårdar som redan är för små. Det är synd att Socialdemokraterna vikt sig för Moderaterna i den här frågan.
Andra beslut på sammanträdet
- En strategi för Järfällas prioriterade bostadsområden är antagen, fast med ändringsförslag från det nya styret som gör att det istället ska heta “strategi för att minska socioekonomisk segregation”. För Moderaterna var det viktigt att man inte skulle prioritera några områden.
- En motion från Moderaterna om att säkerhetspröva ledamöter i kommunstyrelsen skickas återigen på beredning. Förvaltningen tycker förslaget skulle avslås.
- Fullmäktige lämnade fyra motioner från SD utan åtgärd. De handlade om svarthotell, kontroll av sprängmedel, trafiksituationen vid Viksjöleden, och att ändra dag för löneutbetalningar.