Kommunstyrelsens verksamhetsplan antagen: hållbarhetsprojekt försvinner, klimatmålen på väga att överges
16 december 2024
Ikväll har Järfällas kommunstyrelse antagit en verksamhetsplan för 2025. Det står nu klart hur det rödblå styret riktar sina nedskärningar. Budgeten för hållbarhetsprojekt avskaffas i sin helhet, och kommunens mål för klimatneutralitet kanske är på väg att överges.
Bristande transparens i budgetdebatten
När kommunens budget diskuterades i kommunfullmäktige i oktober vägrade kommunstyrelsens ordförande Eva Ullberg (S) att svara på frågor om innehållet i S och M:s nedskärningar: “Jag kan idag inte ge ett exakt svar på det.” Bara sex minuter senare kom dock ett annat besked från Moderaternas Emma Feldman, som skröt om att “vi tar bort hållbarhetsmedel inom kommunstyrelsen”.
Hela budgetposten nollas
Nu, med verksamhetsplanen för 2025 på plats, bekräftas att Moderaternas besked gäller. De 15 miljoner kronor som tidigare funnits i kommunstyrelsens budget för hållbarhetsprojekt tas bort i sin helhet.
Detta sker i en kommun som fortfarande brottas med flera stora miljöproblem: byggnader uppförda på giftiga avfallsområden, regionens smutsigaste vattendrag och otillräckliga framsteg mot klimatmålen. Dessa medel hade kunnat göra stor skillnad för att tackla dessa utmaningar.
Klimatmålen riskeras att överges
Istället för att intensifiera klimatarbetet ser styret nu ut att föreslå en annan lösning: att ompröva eller till och med överge klimatmålen. För Miljöpartiet är detta ett grovt oansvarigt tillvägagångssätt. Att först underfinansiera klimatarbetet och sedan påstå att det saknas resurser för att nå målen är oacceptabelt och hotar framtiden för kommande generationer.
Större målmedvetenhet krävs
Miljöpartiet har tidigare varit kritiska till hur hållbarhetsbudgeten använts, både under alliansåren 2018–2022 och under den S+C+V-ledda perioden de senaste två åren. Medlen har ibland använts till projekt som borde höra hemma i andra nämnders ordinarie verksamhet. Att pengarna varit låsta till just projekt har också förhindrat långsiktighet. Istället för att bygga upp intern kompetens har kommunen tvingats hyra in det.
Trots dessa brister har hållbarhetsmedlen lett till viktiga framsteg. Till exempel har de använts för att revidera och samordna kommunens koldioxidbudget och integrera den i en miljöplan samt en klimat- och energiplan, implementera en handlingsplan för att sanera förorenade områden, och genomföra klimatanpassningsåtgärder för att hantera skogsbränder och skyfall.
Det här är områden där vi i Järfälla borde trappa upp vårt arbete, med ökad målmedvetenhet och fokus på implementering av de fina planerna som tagits fram. Det spelar ingen roll hur bra Järfällas mål och program är om de aldrig genomförs.