Rapport från Järfällapolitiken

Maj 2024

Rapport från Järfälla kommunhus

16 maj 2024

Månadens huvudnummer uteblev då årsredovisningen återremitterades. Men det har ändå hänt en del, inklusive gröna segrar för såväl nationella minoriteter som sexuella minoriteter.

Järfälla ska flagga för våra nationella minoriteter!

Vi inleder med en liten men rolig sak! För ett år sen lade Miljöpartiet ett initiativ om att Järfälla ska flagga för alla Sveriges fem nationella minoriteter (samer, finnar, tornedalningar, romer, och judar) på sina respektive nationaldagar. Det har alltså dröjt, men nu har det förslaget blivit verklighet! En enkel och billig solidaritetshandling för att synliggöra för våra nationella minoriteter att vi ser dem, vi ser deras historia och vi är glada att de tillsammans med oss är en del av Sverige. Jätteroligt!

Delseger för vår motion om HBTQ-frågor i äldreomsorgen

En motion från Miljöpartiet om HBTQ-frågor i äldreomsorgen har delvis gått igenom i det avseende att kommunen nu ska säkerställa hbtq-kompetensen i äldreomsorgen. Tyvärr blev det avslag på det specifika förslaget att kommunen startar ett seniorboende med HBTQ-profil.

En grundläggande del av vår äldrepolitik är den äldres rätt att bestämma själv hur de ska ha det. Och för det behövs ett varierat utbud inom äldreomsorgen, där det här hade kunnat vara en del. Vi tycker att det sänder tråkiga signaler att det har undersökts så slarvigt.

Program för barn- och ungas rättigheter

Kommunen har tagit fram ett nytt program för barn- och ungas rättigheter, och där har vi också fått igenom ett förslag från MP. Vi har nämligen lagt till ett mål om att öka kommunens kunskap om unga HBTQ-personers och unga tjejers livsvillkor.

Högeroppositionen var emot programmet då de ville ha mer fokus på unga som faller in i kriminalitet, trots att styret redan hade lagt till en skrivning om just den gruppen. Det är ett av många exempel på hur högeroppositionen skapar låtsaskonflikter i trygghetsfrågor den här mandatperioden.

Inga framsteg om att förenkla för solceller

Februari 2023 röstade vi ja till ett förslag från M, L och KD om att förenkla för fastighetsägare att sätta upp solceller. Nu har ett förslag till revidering av kulturmiljöplanen och solcellsriktlinjerna kommit tillbaka och vi är inte nöjda. Vi inväntar svar på remissrundan innan vi agerar, men med det här förslaget skulle det fortfarande vara så att alldeles för många skulle behöva söka bygglov för att sätta upp solceller, och alldeles för många av dem skulle t.o.m. få avslag.

Andra intressanta saker

  • Våran Ann-Sofie Roxström-Rydwik har valts av fullmäktige som ny ersättare i barn- och ungdomsnämnden. Stort grattis!
  • Vi har tidigare motionerat om att starta Digidelcenter i Järfälla, något som en mängd andra kommuner har för att stötta folk i digitalt utanförskap. Fullmäktige beslutade tyvärr att inte stödja förslaget. Vi tyckte det fanns frågor som inte hade besvarats så vi ville skicka den tillbaka till förvaltningen för ytterligare utredning. Tyvärr var det endast V som höll med om det.
  • I en interpellationsdebatt kom det fram att S+C-styret tänker börja flagga med NATO-flaggan på NATO-dagen från nästa år. Det kommer vi i Miljöpartiet definitivt rösta avslag på. Ska vi börja flagga med internationella organisationers flaggor vid kommunhuset ska vi definitivt inte börja med ett kärnvapenssamarbete.
  • Efter initiativ av förvaltningen håller kommunen på att ta fram en Vision för Järfälla 2050 som ska vara en övergripande idé om hur Järfälla ska utvecklas på sikt. Det har nu skickats ut på remiss. Vi i Miljöpartiet tyckte det också skulle gå ut till civilsamverkansrådet för synpunkter från föreningslivet, men det var vi ensamma om att tycka.

Relaterade nyheter

Skåne, 27 juni 2024

Debattartikel: Sänk Skånetrafikens biljettpriser

Uppsala län, 22 juni 2024

Resenärer ska bemötas med respekt

Skåne, 14 juni 2024

Miljöpartiet vill sänka biljettpriserna hos Skånetrafiken

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter