Upphäv beslutet om återremissen, gör en ny skolutredning
- Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Moderaterna har kommit överens om att upphäva de beslut som togs i kommunfullmäktige i december 2023 om skolorna i Hedemora kommun. Underlaget för de besluten var en skolutredning som bland annat föreslog överflyttning av elever till andra skolor och en avveckling av skolan i Garpenberg och Västerby. Miljöpartiet sa nej till det förslaget.
- Miljöpartiet krävde att arbetet med en återremiss på Skolutredningen skulle ledas av en oberoende utredare som fick ganska detaljerade direktiv om vad som skulle utredas. De tre partierna är överens om att upphäva beslutet om den återremissen.
- Miljöpartiet vill ha en ny skolutredning med en helt annan inriktning än i den gamla skolutredningen. För att om ett antal år ha 17 000 invånare krävs att kommunen skapar förutsättningar för betydande investeringar i nya bostäder. Det finns redan ett beslut i fullmäktige om att visionen är 17 000 invånare. Kommunen bör planera för att en del av ökningen hamnar utanför Hedemora tätort.
Mail till kommunalråden
På uppdrag av styrelsen för Miljöpartiet de Gröna i Hedemora skrev Leif Stenberg så här i ett mejl till kommunalråden (M) och (S) den 29 april 2024:
Kommunfullmäktige har redan antagit en vision om att Hedemora kommuns befolkning skall öka. Vill man det så måste man planera för det, även i Bildningsnämnden. Vi förutsätter att visionen innebär att en del av denna ökning skall ske utanför Hedemora tätort. Kommunfullmäktige lovade Hedemoraborna föräldrar en oberoende/opartisk utredning som grund för en långsiktig vision för kommunens skolorganisation ledd av en opartisk person, något som vi tolkat att personen inte är anställd i kommunen.
Att sakna en vision för skolan som inte sträcker sig flera år framåt i tiden skapar problem om kommunen vill växa; jämför med den redan antagna visionen för befolkningen. Att sakna en långsiktig vision för skolorna skapar osäkerhet och det blir i sig ett argument för föräldrar att inte våga satsa på Hedemora kommun som bostadsort. Därför behövs det en skolutredning som ligger i linje med kommunens långsiktiga mål om befolkningstillväxt.
Utredningen bör ta sin grund i en socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbar utveckling samt en god landsbygdsutveckling. Exempel på viktiga indikatorer är: goda skolresultat, lagom personaltäthet och kvalificerad personal, god integration, god samhällsservice i hela kommunen, god skolmiljö, korta/minimerade transporter samt kostnadseffektivitet.
I Miljöpartiets vision finns Garpenbergs skola kvar; samma sak med Västerby skola. Västerby skola har en fin tomt men det saknas tekniska underlag som behövs för att avgöra vilka byggnadstekniska åtgärder som behövs.
En ny skolutredning bör inte användas som skäl för att fördröja arbetet med att ta fram det tekniska underlaget för beslut.
Miljöpartiet i Hedemora yrkar därför:
Att en ny skolutredning – ledd av en oberoende person – bör tas fram som underlag för en långsiktig plan för Hedemoras skolorganisation