Vad bestämdes på kommunfullmäktige i oktober?

Vad bestämdes på kommunfullmäktige i oktober?

Insändare i Lokalpressen


På senaste Kommunfullmäktigemötet togs ett antal viktiga beslut .

Kommunfullmäktige började med att remittera Miljöpartiets motion om att Härryda kommun utreder möjligheten att bygga en solcellspark i Härryda kommun. En solcellspark blir mycket kostnadseffektiv om det finns lämplig mark att bygga på. Tänkbara platser kan vara gamla deponier, nedlagda grus- eller bergtäkter eller annan mark som inte lämpar sig för att bygga bostäder på.

En solcellspark i Härryda kommun kan erbjuda delägarskap till medborgare och företag som köper sin el via Härryda Energi. Nu hoppas vi att kommunen kan bygga en solcellspark som många andra kommuner redan gjort.
Det tidigare återremitterade ärendet gällande detaljplan för Mölnlyckemotet kom tillbaka utan åtgärd från majoriteten. Området för detaljplanen ligger i direkt anslutning till Rådasjöns naturreservat med rödlistade arter och är ett riksintresse för friluftsliv. Inom området finns även delar med höga naturvärden. Oppositionen yrkade igen på återremiss för att ta fram en miljökonsekvensbeskrivning för området. Från Miljöpartiet tycker vi det är självklart att det tas fram en miljökonsekvensbeskrivning i våra detaljplaner, det borde var en rutin att värna vår natur. Beslutet blev dock att majoriteten godkände  detaljplanen.

 

I Miljöpartiet fick vi också svar på vår motion om att utreda möjligheten att inrätta en Nationalpark i Landvetter Södra i stället för att bygga en stad i ett område med höga naturvärden. Tyvärr så avslogs motionen. Det som talar för att inrätta en Nationalpark förutom att värna höga naturvärden är ett den är mänsklig, innovativ och internationell dvs den stämmer väl med ledorden för Landvetter Södra. Ett av de sista ärendena på mötet gällde en Interpellation från Socialdemokraternas ledamot Lena Fredriksson om varför majoriteten inte vill inrätta ett naturreservat (Rambo mosse. Majoriteten har tidigare avslagit Länsstyrelsens förslag om att införa ett naturreservat trots att Mölndals kommun valt att avvakta med beslutet tills området för ny stambana fastställts. I Härryda har ca 4 % av vår kommun någon typ av naturskydd. Det skall jämföras med rikssnittet för alla Sveriges kommuner på ca 13 %. Att den styrande majoriteten inte värnar om de höga naturvärdena och den biologiska mångfalden i kommunen framgår av många beslut. Miljöpartiet har i regeringsställning sedan 2014 varit med om att bilda 26 Natura 2000-områden och ca 750 naturreservat samt 101 nya eller utvidgade naturreservat. Miljöpartiet de gröna i Härryda kommer fortsätta sitt arbete för att skydda den biologiska mångfalden bl a genom att stödja inrättande av naturreservat.

Hittills har det vid alla undersökningar och vid våra kommundelsstämmor varit en sak som återkommit: det är vår natur som lyfts fram på frågan om varför medborgarna vill bo i Härryda kommun.

För Miljöpartiet de gröna i Härryda
Roland Jonsson & Marie Strid

Relaterade nyheter

Härryda, 23 april 2025

Röd-Grön Samverkan i Härryda JO-anmäler Härryda kommun

Härryda, 23 mars 2025

Nej till Link40!

Härryda, 9 januari 2025

Din röst räknas!

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter