Kommunala naturreservatet Södra hällarna invigt
De jag möter på promenad i naturreservatet verkar ofta avslappnade, de hälsar och möter mig med ett leende. De verkar må bra och för mig bekräftar det att arbetet för att bilda ett naturreservat var helt rätt. Jag är väldigt glad och stolt över det, skriver regionråd Isabel Enström (MP).
Några år efter att jag flyttat till Gotland upptäckte jag att området jag ibland gick förbi och som varit avstängt för militären öppnats upp. Jag utforska området, de olika naturtyperna, klintarna och alvarmarkerna med sina karststenssprickor. Mellannivån som leder bort till "Rindiskogen" och stigarna ner till stranden som inbjuder till både bad, utforskande av fossiler, liksom de fantastiska istappsformationerna som fryser till under vintern.
Kort efter blev klart att den dåvarande borgerliga majoriteten planerade för bebyggelse av bostäder och en arenahall i området. Jag kände att det var helt galet, ville engagera mig och jag var inte ensam. En namninsamling startades sommaren 2009 med krav på en folkomröstning, men trots protesterna gjordes inga eftergifter alls. Jag kontaktade Miljöpartiet som hade samma inställning som jag och det var då jag blev partipolitiskt aktiv.
Efter valet 2010 blev det majoritetsbyte. Det rödgröna samarbetet beslutade sig för att gå fram med ett förslag om ett långsiktigt skydd i form av ett naturreservat. Det blev en långdragen process som motarbetades av oppositionen och ärendet kom ända upp till regeringens bord. I augusti 2014 kom sedan beslutet från regeringen som undanröjde överklagan och arbetet för att inrätta det kommunala naturreservatet kunde påbörjas.
Nu är äntligen Södra Hällarna invigt som kommunalt naturreservat. Det har gjorts tillgängligt och på kort tid blivit populärt och välbesökt. Fler, oavsett funktionsuppsättning, kan ta sig ut i området tack vare hårdgjorda vägar, trappor i de branta delarna och en spång i de svårframkomliga delarna av skogspartiet.
Inom kort kommer Visborgsområdet öster om Toftavägen att börja planläggas för bostäder. En ny stadsdel med en tydligt utpräglad miljö- och hållbarhetsprofil kommer växa fram och då är ett område som Södra Hällarna en extra bonus. Ett naturreservat i närheten av hamnen är också ett lockande och attraktivt besöksmål både för de som kommer till eller lämnar Gotland. Södra Hällarna är en plats som kan visa upp Gotland i miniatyr.
De jag möter på promenad i naturreservatet verkar ofta avslappnade, de hälsar och möter mig med ett leende. De verkar må bra och för mig bekräftar det att arbetet för att bilda ett naturreservat var helt rätt. Jag är väldigt glad och stolt över det. Både för att Södra Hällarna kommer fortsätta att vara ett unikt strövområde för generationer framöver, men också för att det är ett bevis på att det går att förändra. När många människor går samman för ett gemensamt mål kan riktig förändring ske.
Isabel Enström (MP), regionråd
Texten har publicerats som insändare i Gotlands Allehanda (20 maj 2016)