Avsaltning löser inte våra problem

Avsaltning löser inte våra problem

MIljöpartiet ser stora problem med avsaltning av havsvatten. Vi vill satsa på andra alternativ som tar tillvara på vattnen som naturen producerar gratis, skriver partiets vattenpolitiker.
Vatten är vårt absolut viktigaste livsmedel och på Gotland har vi förmånen att ha ett mycket hälsosamt dricksvatten. Enligt KTH-forskaren Ingegerd Rosborg är kranvattnet i Visby det bästa hon någonsin undersökt. Det hårda, kalkrika vattnet är fullt av mineraler som förbygger både hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

Nu är vattenbristen på Gotland akut. Ett rekordtidigt bevattningsförbud har införts då grundvattennivån är lägre än någonsin förr. Situationen är allvarlig och i sommar öppnar därför Gotlands första avsaltningsverk som ska ge boende i Herrvik dricksvatten från Östersjön. Ännu ett verk ska byggas i Kvarnåkershamn, medan förslaget om ett stort verk i Visby är stoppat tills vidare.

Miljöpartiet ser stora problem med avsaltning av havsvatten och är därför glada över att Region Gotlands vattenplan slår fast att det i första hand är grundvattnet och insjöarna som ska ge gotlänningarna dricksvatten och att avsaltning ska vara sista utvägen. Nu måste vi göra kraftfulla satsningar för att dessa mål ska kunna uppnås och Miljöpartiet har därför tagit fram ett politiskt program som värnar sötvattnet som naturen producerar helt gratis.

Vi vill återskapa våtmarker för att höja grundvattennivån. Enligt SMHI:s prognoser kommer Gotland få torrare somrar, medan det på hösten och vintern kommer att regna mer. Det gäller alltså att hitta sätt att ta tillvara på nederbörd när den kommer. Vi vill också se insatser för att spara vatten genom smart teknik och prioritera underhåll av ledningsnätet för att minska det läckage av dricksvatten som sker idag. Vi vill dessutom att alla kommunala vattentäkter blir vattenskyddsområden så snart som möjligt. 

Men varför kan vi då inte avsalta oss bort från problemen? Dels är metoden dyr. Det föreslagna verket i Visby skulle kosta uppemot 100 miljoner. Dessutom krävs mycket energi och metoden skapar ett koncentrat av salt och föroreningar som släpps ut i havet och stör naturen. Det är inte vad vår redan döda havsbotten behöver! Hälsoeffekterna är också oklara. Forskaren Ingegerd Rosborg, som hyllat det gotländska vattnet, är en av alla de som varnar för avsaltning då viktiga mineraler går förlorade. Andra larmar om att cyanobakterierna i blågröna alger kan vara svåra att filtrera bort.

Hela 40 procent av hushållen på Gotland saknar kommunalt vatten. För dem är grundvattnet helt avgörande för att brunnarna inte ska sina. Ska hela Gotland leva räcker det inte att avsalta. Det är dags att satsa på andra alternativ.  


Isabel Enström, ordförande för miljö- och
hälsoskyddsnämnden (MP)


Daniel Heilborn, tekniska nämnden (MP)
Katarina Krusell, tekniska nämnden (MP)

Ola Matthing, miljö- och hälsoskyddsnämnden (MP)

Relaterade nyheter

Örebro län, 19 november 2024

Debatt: Nu behöver skolan en digitaliseringsstrategi!

Skåne, 19 november 2024

Skånska sjukhus borde få ta emot evakuerade patienter från Gaza

Örebro län, 16 november 2024

NA Debatt: Elförsörjning för kommande generationer

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter