100 procent förnybar energi

100 procent förnybar energi

En bred majoritet av riksdagspartierna är överens om att Sverige ska ha 100 % förnybar elproduktion senast 2040. Genom en ordnad övergång till förnybar el lämnar vi steg för steg fossil el och gammal kärnkraft bakom oss. För Gotland är det viktigt då bland annat vindkraftsbranschen och solenergin ges tydliga förutsättningar för fortsatt utbyggnad och utveckling.
I förra veckan presenterades en historisk överenskommelse om den långsiktiga nationella energipolitiken. I uppgörelsen står att målet är 100 procent förnybar elproduktion år 2040. Detta mål och en plan dit är vad Miljöpartiet nu är överens om med en bred majoritet i riksdagen tillsammans med S, M, C och Kd.

Vi lämnar steg för steg fossil el och gammal kärnkraft bakom oss i en helhet med tre delar.

* Mål om 100 procent förnybar elproduktion till 2040 vilket gör Sverige till ett av de första länderna i världen med ett sådant mål. Det är också en del i att säkerställa Sveriges åtaganden i klimatavtalet från Paris.

* En färdplan där den förnybara energin, till exempel solkraft och vindkraft, byggs ut med hjälp av statliga satsningar. Elcertifikatssystemet, ett stöd till producenter av förnybar el, förlängs och mellan 2020-2030 görs en utökning görs med 18 TWh till totalt 48 TWh. Vattenkraften ges sänkt skatt och ska samtidigt prövas utifrån kraven i Miljöbalken för att stärka den biologiska mångfalden. Mål för energieffektivisering ska tas fram under 2017.

* Kärnkraften ska bära sina egna samhällskostnader och inte ges några direkta eller indirekta subventioner. Effektskatten fasas ut successivt, men skadeståndsansvaret vid en eventuell olycka höjs från 3 till 12 miljarder. Kärnavfallsavgiften ska också höjas. Lagen som tillåter nuvarande tio kärnreaktorerna att ersättas av nya – i teorin – fortsätter gälla. I praktiken kommer det ändå inte byggas nya. Det är bransch och expertis överens om. Tvärtom, 4 av 10 är redan beslutade för stängning under nuvarande lag. Resterande kommer att stängas före 2040. Istället ska elen bli 100 procent förnybar, det vill säga 0 procent kärnkraft, till år 2040. Förnybar energi har vunnit över kärnkraften när det gäller vad marknaden satsar på att bygga.

Naturskyddsföreningen, Greenpeace Sverige och Vattenfall är alla positiva till den breda överenskommelsen och den tydliga inriktningen att Sverige ska vara med i utvecklingen av den förnybara energin. Samtliga menar också att kärnkraften redan i dag är för dyr och att det med stadigt sjunkande kostnader för ny sol- och vindenergi blir billigare att bygga ut det förnybara systemet. Sammantaget ger den breda överenskommelsen och färdplanen den förnybara energin mycket tydligare långsiktiga spelregler. För Gotland är det viktigt då bland annat vindkraftsbranschen och solenergin ges tydliga förutsättningar för fortsatt utbyggnad och utveckling.

 

Isabel Enström (MP), regionråd

Publicerad i Gotlands Allehanda 17 juni 2016

Relaterade nyheter

Gotland, 23 november 2016

Grön klimatsatsning – solel utan skatt

Gotland, 29 augusti 2014

Vi behöver en stark klimatpolitik för att möta framtiden

Gotland, 29 juli 2014

Kan vi se våra barnbarn i ögonen?

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter