Tystnadskultur
I Göteborgs Stad råder tyvärr en utbredd tystnadskultur. Chefer och andra medarbetare undviker ofta att lyfta upp problem och missförhållanden på grund av rädsla för repressalier. Så kan vi inte ha det.
Miljöpartiet vill:
- Införa ett mer tillitsbaserat ledarskap, både från chefer och politiker.
- Att politikerna föregår med gott exempel.
- Värna visselblåsarfunktionen.
Tyvärr har externa granskningar visat att det finns en utbredd tystnadskultur hos både chefer och andra anställda i staden. Detta tar sig uttryck i att anställda undviker att berätta om problem eller missförhållanden i verksamheterna av rädsla för repressalier. Granskningen visar också att cheferna inte berättar för politikerna om problemen och skönmålar verkligheten eftersom de i sin tur är rädda för repressalier och att bli av med sitt jobb. Tyvärr har vi de senaste åren sett exempel på högt uppsatta politiker som genom media har hotat chefer med uppsägning och hängt ut enskilda medarbetare.
Så här kan vi inte ha det. Om staden ska kunna fungera så är det viktigt att problem och missförhållanden blir tydliga för chefer och politiker så att dessa kan rättas till. Personer som lyfter fram problem måste kunna känna sig trygga och det måste finnas en kultur som inte bestraffar enskilda medarbetare för de problem som finns i organisationen.
Vi anser att politikerna behöver föregå med gott exempel och inte hänga ut och straffa chefer och andra medarbetare. Vi tror att ett mer tillitsbaserat ledarskap där utgångspunkten är ett ömsesidigt förtroende istället för överdriven kontroll och detaljstyrning är en bra början på att skapa en bättre kultur. Som komplement till ett mer tillitsfullt ledarskap behöver också visselblåsarfunktionen som infördes 2011 på Miljöpartiets initiativ värnas. Funktionen är tänkt att finnas som en sista utväg om medarbetare upplever att oegentligheter och missförhållanden inte rättas till trots påpekanden.
Läs mer: Personal