Psykisk ohälsa
Idag är psykisk ohälsa ett stort och växande folkhälsoproblem, särskilt bland yngre. Vi vill satsa på främjande och förebyggande arbete för att bekämpa psykisk ohälsa.
Miljöpartiet vill:
- Vi vill satsa på främjande och förebyggande arbete för att bekämpa psykisk ohälsa.
- Satsa på en stärkt elevhälsa som tidigt fångar upp barn och unga som behöver särskilt stöd.
- Stärk elevhälsans kompetens inom psykisk och social ohälsa.
Idag lider många människor lider av stress, oro och ångest. Vi vill satsa på främjande och förebyggande arbete för att undvika psykisk ohälsa. Skola och socialtjänst ska arbeta aktivt med dessa frågor och vi vill öka resurserna till elevhälsan.
Människors hälsa formas i stor utsträckning under barndoms- och ungdomsåren, därför är tidiga insatser viktiga. Skolan behöver arbeta aktivt för att minska stress som bidrar till psykisk ohälsa. För barn och unga med psykisk ohälsa krävs det en aktiv samverkan mellan elevhälsa, föräldrar, primärvård, ungdomsmottagning och psykiatri.
Stadens folkhälsoarbete är också viktigt i arbetet mot psykisk ohälsa och fokus ska ligga på människor med störst hälsorisker. Det är viktigt att barn och ungdomar får ökade möjligheter att röra på sig. Via föreningar och skolan kan staden stimulera till aktiviteter och kunskap om nyttan med goda kostvanor och fysisk aktivitet.
Arbetet mot psykisk ohälsa och arbetet med suicidprevention kräver handlingskraft, samordning och långsiktiga strategier.
Läs mer: Vår nationella politik för psykisk hälsa
Läs mer: Elevhälsa
Läs mer: Socialtjänst