Demokrati
Vi kan inte ta demokratin för givet. Den är värd att skydda och utveckla, speciellt i dagens stundtals polariserade och hätska politiska läge. Vi står upp för den öppna demokratin som bygger på mer än rösträtten – en demokrati med fria medier, skydd för minoriteter, en stark rättsstat och demokratiska institutioner.
Miljöpartiet vill
- Införa slumpmässigt utvalda medborgarpaneler.
- Införa mobila dialogteam.
- Införa medborgarbudget.
- Stadens samarbete med civilsamhället, funktionsrättsrörelsen och de nationella minoriteterna ska utvecklas och förbättras.
- Införa kommunal rösträtt från 16 år på försök.
Demokrati innebär att alla ska ha möjlighet att påverka. Vi vet att ett samhälle där alla deltar på lika villkor fungerar bäst. Vi kämpar för att demokratin ska bli tillgänglig för fler och tror på människors vilja och förmåga att förbättra och förändra sina liv, sin vardag och sitt samhälle.
Tillit är kittet i ett demokratiskt samhälle. Tilliten till det demokratiska systemet behöver stärkas och fler ska känna att de har möjlighet att forma vårt gemensamma samhälle. Vi arbetar för att förbättra dialogen och tilliten mellan medborgare, tjänstepersoner och politiker i Göteborg. Vi vill införa medborgarpaneler där deltagarna slumpmässigt och representativt väljs ut. Vi tror att detta kan vara ett bra sätt att få en uppfattning om medborgarnas åsikter och förslag. Ett ytterligare förslag är mobila dialogteam, för att kunna möta invånarna där de befinner sig. Vi driver också frågan om att Göteborg ska ha en medborgarbudget för hela staden där göteborgarna lämnar förslag och därefter röstar på de lagda förslagen.
Miljöpartiet vill utveckla det demokratiska samtalet med och arenor för delaktighet. skapa bättre förutsättningar för det demokratiska samtalet, skapa ömsesidig förståelse, tillit och engagemang. Alla invånare, med särskilt fokus på de som vanligtvis inte är aktiva i beslutsprocesser, har rätt att delta i beslutsfattande och planering av åtgärder som berör dem och deras rättigheter. Göteborgs föreningsliv och folkbildningsrörelsen är en stor tillgång och en viktig plattform i arbetet med att fler ska få chansen att bli delaktiga i samhällsutvecklingen och med att öka människors förståelse för demokratiska processer. Föreningar kan ofta nå ut och organisera invånare som annars inte deltar i Göteborgs Stads aktiviteter.
Det är viktigt att unga får påverka och att deras intresse för politik växer fram tidigt i livet. Ett viktigt forum för ungas inflytande är ungdomsfullmäktige. Vi vill också införa kommunal rösträtt från 16 år på försök.
Läs mer: Hur Miljöpartiet vill förbättra Sveriges demokrati