Utsatta skolor ska få en mer jämlik fördelning av pengar

Utsatta skolor ska få en mer jämlik fördelning av pengar

Skolor med stora utmaningar har ibland fått olika förutsättningar. Nu tar en enig kommunstyrelse första steget till att fördela resurserna mer likvärdigt, oavsett vilken stadsdel skolan ligger.
– Vi har sett att resurserna inte fördelas likvärdigt. Elever ska inte få olika förutsättningar bara för att de råkar bo i olika stadsdelar, säger Karin Pleijel (MP), skolkommunalråd.

Utsatta skolor som ligger i samma stadsdel som socioekonomiskt starka områden riskerar att missgynnas med nuvarande fördelningssystem.

– Dessutom kan lokala omständigheter i en viss stadsdel kräva snabba förändringar, som i värsta fall drabbar eleverna just där, säger Karin Pleijel.

Stadsdelarna gör idag olika prioriteringar av var resurserna ska läggas. Det finns stora skillnader när det gäller indelning och viktning av årskurserna. Nio av tio stadsdelar fördelar idag pengarna utifrån socioekonomiska kriterier. Åtta stadsdelar ger dessutom extra resurser till särskilt stöd. Fem stadsdelar tar även andra hänsyn vid fördelningen, till exempel småskalig verksamhet.

När en central skolnämnd införs kan resurserna fördelas mer jämlikt till skolorna. Under onsdagen fattade en enig kommunstyrelse beslut om det första steget till att fördela resurserna mer likvärdigt.

Friskolor som tagit emot elever med goda förutsättningar har i praktiken fått mer stöd än kommunala skolor med nuvarande system.
– Vi tycker att resurserna till friskolorna bättre behöver matcha de faktiska behoven. Kommande system ska bättre spegla verkligheten, säger Karin Pleijel.

Den rödgrönrosa ledningen satsar sedan tidigare hårt på skolan och har under mandatperioden lagt 350 miljoner extra som bland annat har gått till fler lärare och till att förstärka arbetet för elever i behov av särskilt stöd. Dessutom ska det pågående arbetet höja kvaliteten, öka tryggheten, stärka resultaten och avlasta lärarna så de får mer tid att utveckla sin undervisning enskilt och tillsammans med kollegor.

– Vi tar ett helhetsgrepp om hela skolan och arbetar envist med att höja kvaliteten på många sätt. Alla barn ska kunna vara stolta över att de går i en bra skola, säger Karin Pleijel.

Relaterade nyheter

Göteborg, 16 mars 2025

En rödgrön extrabudget för göteborgarna.

Göteborg, 30 januari 2025

S, V och MP: Sänkt biljettpris med 140 kronor i månaden

Göteborg, 22 november 2024

När SD-regeringen duckar tar vi vårt klimatansvar på allvar

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter