När SD-regeringen duckar tar vi vårt klimatansvar på allvar

Världens städer är i fokus under FN:s pågående klimatmöte COP 29. Drygt hälften av världens befolkning bor i städer och närmare tre fjärdedelar av världens utsläpp orsakas här. Städer är också särskilt utsatta för klimatkrisens effekter som värmeböljor och skyfall. Hur världens städer agerar är därför avgörande för den globala klimatomställningen, men även för deras medborgares säkerhet, skriver företrädare för det rödgröna styret i Göteborg.

Med klimatsvek från Sveriges regering, en feg höger i Göteborg som vill sänka klimatmålen, en blåbrun majoritet i EU-parlamentet och en oljepresident i Vita huset så är städernas klimatarbete viktigare nu än någonsin tidigare.

Göteborgs rödgröna styre tar klimathotet på allvar. När den SD-ledda regeringen, med miljöminister Romina Pourmokhtari i spetsen, svajar om Sveriges klimatansvar står vi fast vid vårt. Vi är garanten för att framtidens Göteborg ska vara en bra stad att leva i, inte minst för dagens barn och unga under hela deras livslängd. Göteborgs stad har med 99 andra städer i EU skrivit på ett klimatkontrakt med EU, att nå klimatneutralitet till år 2030, och visa vägen för omställningen i Europa.

Göteborgs stads miljö- och klimatprogram sätter ramarna för hur staden ska klara det, med mål som att utsläppen från transportsektorn ska minska med 90 procent till år 2030.

Minska utsläppen
Avgörande då är att markant minska stadens vägtrafik och dess utsläpp samt att fasa ut den fossila energin som kvarstår i stadens energisystem. Vi vill också utreda möjligheterna att införa koldioxidinfångning för att omhänderta delar av de fossila utsläppen. Det kan dock aldrig vara en förevändning för att inte fortsätta med målet att minska de totala utsläppen.

Utöver det behöver raffinaderierna i Göteborg mer än halvera sina utsläpp fram till 2030. Det är högt satta mål, men att inte agera är inget alternativ.

Göteborgs rödgröna styre har sedan dag ett strävat mot att nå stadens ambitiösa miljö- och klimatmål. På energiområdet har vi sett till så att stadens fjärrvärme enbart kommer från förnybar eller återvunnen energi vid utgången av 2025. Vi har påbörjat en utökning av vår lokala och regionala sol- och vindkraftsproduktion. Göteborgs stad producerar exempelvis mest solel i hela landet. Vi ser över möjligheterna för koldioxidinfångning vid Sävenäs avfallskraftvärmeverk samtidigt som det genomförs flera energieffektiviseringsåtgärder i staden.

Andelen resor med kollektivtrafik, cykel och till fots ska öka. För att lyckas med detta behöver det bli enklare att välja de färdmedlen.

Vi sänker successivt bashastigheten på stadens vägar för mindre buller, renare luft och ökad trafiksäkerhet, för barn och äldres skull.

Vi omvandlar allt fler gator och torg till gång- och cykelgator, sommartorg som sätter människan i centrum. Vi satsar på bättre cykelbanor för att öka cyklandet. Med nya längre spårvagnar minskar trängseln och vi bygger bort flaskhalsar i spårvägsnätet. Snart rullar en helt ny spårvagnslinje längs med Lindholmsallén. Göteborg har redan idag flest laddare per elbil bland landets större städer.

Växla upp
Men våra satsningar för att nå våra lokala klimatmål räcker ännu inte, utan fler åtgärder och ambitiösare politik måste till under de kommande åren fram till 2030. Därför vill Göteborgs rödgröna styre växla upp klimatarbetet ytterligare.

Tyvärr ser Parisavtalets mål om att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader ut att misslyckas. 2024 väntas bli det första året med en medeltemperatur över 1,5 grader. Det är illa för Göteborg, som är en av Sveriges mest utsatta platser för översvämningar med vattenmängder från tre olika håll – havet, himlen och älven – men också för hela Sverige. Med vår hamn, vår stora industri och vårt geografiska läge har vi ett viktigt strategiskt läge för Sveriges totalförsvar. Göteborg måste skyddas mot klimatförändringarna.

Klimatsäkra stan
Därför har vi tagit fram stadens första klimatanpassningsplan. Den omfattar alla verksamheter och funktioner i Göteborg. Allt från gator och parker till förskolor och äldreboenden. Parallellt pågår arbetet med fysiska åtgärder för att klimatsäkra stan, med särskilt stort fokus på översvämningsrisker.

Vi bygger älvkantsskydd, planerar för skyddsportar mot havet, bygger skyfallsparker och förstärker dräneringen samt avloppsnätet. Göteborg ska vara förberett om ett extremväder slår till. Med ett modigt klimatledarskap skyddar vi göteborgarna från klimathotet genom att minska Göteborgs utsläpp och klimatsäkra vår stad.

Jonas Attenius (S), kommunstyrelsens ordförande

Daniel Bernmar (V), kommunstyrelsens vice ordförande

Karin Pleijel (MP), klimatkommunalråd

Publicerad i Göteborgs-Posten den 22 november 2024.

Relaterade nyheter

Örebro län, 19 november 2024

Debatt: Nu behöver skolan en digitaliseringsstrategi!

Skåne, 19 november 2024

Skånska sjukhus borde få ta emot evakuerade patienter från Gaza

Örebro län, 16 november 2024

NA Debatt: Elförsörjning för kommande generationer

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter