Arbetsliv & näringsliv
I vårt samhälle i dag finns många människor som söker jobb utan att få något, samtidigt som andra jobbar så mycket att de inte orkar ett helt arbetsliv. Att lösa den balansen är en viktig uppgift för politiken. Gnesta kommun ska vara ett föredöme för att ge anställda i kommunen bättre förutsättningar att hantera de många olika aspekterna av ett arbetsliv med livslångt lärande. Kommunen ska göra det lättare att kombinera pendling med distansarbete från Gnesta och därmed bidra till en ökad livskvalitet och mer tid för familj och fritid.
Vi vill :
Satsa på minskad sjukfrånvaro för unga
Gnesta har idag stora sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa, inte minst bland unga. Samtliga förvaltningar behöver snarast interna utredningar kring sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa och ge förslag på åtgärder för att minska riskerna och öka möjligheten för anställda att återgå till arbetet.
Främja socialt företagande i kommunen
Utvecklingen av näringslivet i kommunen bör få ökat fokus på socialt företagande som kan skapa innovativa lösningar på våra samhällsutmaningar. Näringslivsprogrammet bör utökas till att arbeta för fler sociala företag och kommunen bör underlätta starten av minst ett arbetsintegrerande socialt företag under mandatperioden, till exempel genom gröna jobb inom återvinning, byggnation eller omsorg.
Göra det enklare att kombinera familj och arbetssökande
Arbetslösa ska ha möjlighet till 30 timmar förskola per vecka för sina barn.
Att kommunen arbetar för fler initiativ som gynnar distansarbete
Kommunen ska ligga i framkant för ett modernt arbetsliv, där arbete på distans är självklart och ses som ett sätt att utveckla kommunen, särskilt för dem som bor på landsbygden och för dem som pendlar. Vi vill utreda möjligheten för att skapa kontorsplatser i alla tätorter där både kommunens anställda och pendlare ska kunna arbeta deltid från hemorten.