Föreläsning: Strömmingen – hur mår den nu och vad behövs för att rädda den?

Forskningslarmen om att strömmingen i Bottenhavet och Östersjön håller på att kollapsa blir allt fler. Samtidigt kommer fler och fler vittnesmål från fiskare i Gävleborg och hela ostkusten om att havet är tomt. Hur mår egentligen strömmingen? Och vad är det som gör strömmingen i Gävlebukten unik?

Vetskapen om att strömmingen är hotad har funnits i flera år. Ändå har både EU och Tidöregeringen misslyckats med att vidta tillräckliga åtgärder. Trots att östersjötorsken redan har kollapsat. Nu behövs nya politiska verktyg för att inte strömmingen ska gå samma väg. Vilka är de politiska verktygen? Vad måste såväl Sverige som EU göra för att rädda strömmingen?

Det är temat för en föreläsning med forskaren Leif Andersson och Europaparlamentarikern Isabella Lövin 8 januari på DoSpace.

Leif Andersson har i många år kartlagt strömmingen och sillens DNA. Leif kommer bl.a. att berätta vad som gör strömmingen i Gävlebukten unik, tillsammans med hur strömmingen utanför Gävleborgskusten mår och hur strömmingsbeståndet i Bottenhavet och Östersjön förändrats.

Isabella Lövin har arbetat med havs- och fiskpolitik i många år, i både Europaparlamentet och som miljöminister. Efter EUs havsministrars katastrofala beslut i höstas om ökade fiskekvoter 2025 behövs nu kraftfulla politiska åtgärder för att rädda strömmingen.

Plats:
DoSpace, Drottninggatan 18 i Gävle

Tid:
13.00-15.00

Medverkande:
Leif Andersson – professor i funktionsgenomik på Uppsala Universitet
Isabella Lövin – Europaparlamentariker, tidigare bl.a. miljö-, klimat- och biståndsminister

Ingen föranmälan krävs

Relaterade nyheter

Gävle, 6 december 2024

Debatt – Äntligen öppnar Agnes kulturhus

Gävle, 4 december 2024

Debatt – Klimatpolitik handlar om att skydda människor från klimathotet

Gävle, 19 november 2024

Debatt – Nu hänger klimatarbetet på enskilda modiga företag och kommuner

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter