Svenskars mat bygger på importerade råvaror oavsett kosthållning
Svar på insändaren ”Livsmedelsverkets nya kostråd bygger på importerad mat”
Jag håller med er, Per och Jens, om att vi ska sträva efter en stor andel självförsörjande kost i Sverige. Men jag tycker att ni missar något i påståendet att kött är en lösning på detta problem. Kött från djur som betat i hagar med en fantastisk biologisk mångfald är ett bra alternativ, att äta några gånger i veckan. Men tyvärr finns det långt ifrån tillräckligt av den sortens kött. Det andra köttet, som förvisso växer upp i Sverige, lever på gräs odlat med importerade bekämpningsmedel och soja från mycket tveksamma plantager på andra sidan jorden. LRF skriver själva på sin webbplats att Sverige är starkt beroende av import gällande kött. Det är faktafel att påstå att svenskt kött gör Sverige mer självförsörjande än vegetariska alternativ.
Det fina är att vi inte behöver välja bort det kött som produceras på ett hållbart och småskaligt sätt, det kött som bidrar till biologisk mångfald. Men eftersom detta kött inte räcker till att alla i Sverige äter det varje dag så är baljväxter ett bra alternativ. Sverige har stor potential att odla mer baljväxter och redan idag odlas ett flertal sorter som gråärt, gula ärtor, kidneybönor, svarta bönor och olika linser mm.
Ni lyfter några svårigheter med odling av baljväxter men jag vill påtala att det på samma sätt finns många utmaningar i köttindustrin. Jag vill också påminna om att baljväxter har många fördelar och skulle vilja kalla dem superfinurliga. Baljväxter fixerar själva kväve från luften ner i jorden, de behöver därför inte någon större näringstillförsel och kombinationen av näring de ger till människor som äter dem är oslagbar.
Ni behöver inte vara oroliga för att köttproduktionen ska försvinna men den måste bli mindre beroende av importerat växtskyddsmedel och soja, den måste användas för att öka biologisk mångfald och den behöver kompletteras med baljväxter.
Lisa Gillsjö (MP)
Publicerat i Hallands Nyheter 5 november 2024