Demokrati är ingenting vi kan ta för givet, inte ens här i vår trygga del av världen. Vi har mycket att tacka alla dem som för 100 år sedan kämpade och drev igenom demokratin i vårt land. Ett demokratiskt styrelseskick är en förutsättning för ett hållbart samhälle som bygger på ett gemensamt samhällskontrakt. Vi i Mälarökoalitionen vill att Ekerös gemensamma samhällskontrakt ska ta avstamp i människors vilja att vara delaktiga och ta ansvar för samhällsutvecklingen men också att bli omhändertagna när behov av det finns.
Vi ser att det finns en hel del att utveckla i Ekerö kommun för att skapa bra forum för att Ekerös invånare ska kunna vara delaktiga i hur och när beslut fattas. Den gamla ordningen med föreställningen om att den representativa demokratin är tillräcklig för det demokratiska inflytandet är förlegad och behöver kompletteras med nya verktyg.
Vi ser i vår omvärld att demokratin utmanas och ifrågasätts av världsledande politiker och vi kan även se en ökad polarisering på hemmaplan. För att möta de stora samhällsproblem som Ekerö och världen står inför krävs ett ökat ansvarstagande av fler. Det finns många exempel där invånare redan i idéstadiet har bjudits in till samtal för att medverka i samhällsutvecklingen. Vi tror att exempelvis medborgarförslag, medborgarbudget, rådslag och ungdomsråd kan vara bra verktyg för att bygga ett hållbart samhälle och vitalisera demokratin.
Det globala samfundet har tagit viktiga steg i riktningen för att säkerställa att jordens medeltemperatur inte ska stiga mer än 2 grader men sträva efter att den inte ska stiga mer än 1,5 grader. Efter Parisavtalets undertecknande i december 2015 har IPCC (Intergovernmental
Panel on Climate Change) visat att redan vid 1,5 graders uppvärmning kommer vi att tvingas göra kostsamma anpassningar samt förlora stora värden av biologisk mångfald och ekosystemtjänster. FNs Globala mål – Agenda 2030 – som även de antogs 2015, ger oss dessutom tydliga mål för att inom ett brett spektrum jobba för en socialt, ekonomiskt och
ekologiskt hållbar utveckling. På nationellt plan har Sverige även antagit en klimatlag som ställer höga krav på kommunerna att följa dessa globala avtal och att i alla beslut ta hänsyn till konsekvenser för miljön och klimatet.
För att skapa förutsättningar för att följa de internationella och nationella regelverken på kommunal nivå vill Mälarökoalitionen inrätta ett Hållbarhets- och demokratiutskott under Kommunstyrelsen. Utskottet ska ha till uppgift att utforma nämndöverskridande strategier som gäller samtliga 17 mål men som inledningsvis fokuserar på de mål som rör demokrati, miljö och klimat.
Mälarökoalitionen yrkar på;
– att ett Hållbarhets- och demokratiutskott inrättas under Kommunstyrelsen
– att det tas fram en arbetsordning för ett sådant utskott