Vi satsar på Klimatet, Naturen, Barnen, Social hållbarhet

MP Botkyrkas förslag till budget 2025

Vi i Miljöpartiet de gröna i Botkyrka är nu klara med vårt budgetförslag till kommunbudget för 2025.

Länk till hela budgetförslaget.

Tack vare långsiktigt och ett hållbart budgetarbete sedan många år har Botkyrka en stabil ekonomi. Det faller nu ut väl och ger goda möjligheter på satsningar inom flera områden. Här kan vi konstatera att styret också gör det. Men det är långt ifrån tillräckligt. Vi kan inte fortsätta att göra nedskärningar, så kallade effektiviseringar, i välfärden på samma sätt framöver.

För oss i Miljöpartiet de gröna är det självklart att vi nu med de ekonomiska möjligheter vi har i kommunen satsar långsiktigt och hållbart både inom skolan och på vår gemensamma natur. Det är våra barn och barnbarn värda.

Det räcker inte att prata ekonomi och trygghet. Vi behöver göra satsningar på framtiden, på ett hållbart Botkyrka. Vi behöver göra satsningar på skolan och vi behöver samtidigt öka våra ansträngningar inom miljö och klimat.

Att styret knappt nämner hållbarhet i sin budget och inte alls lyfter vår tids kanske viktigaste fråga, klimatet, är direkt anmärkningsvärt.

Klimatet är vår tids ödesfråga. I över ett år har medeltemperaturen på jorden varit stadigt ökande – med kraftiga naturkatastrofer över hela världen som följd. Nu senast med förödande översvämningar i Spanien, men även kraftiga översvämningar i vårt grannland Norge. Även här i Sverige har vi haft kraftiga översvämningar och starka vindar. Och inte att förglömma sommaren 2018 som torkade och brann bort.

Vi ser att utifrån den goda ekonomin att det finns utrymme för skattesänkning med 10 öre.

Vi har i vår budget satsat på KLIMATET, NATUREN, BARNEN och SOCIAL HÅLLBARHET.

Klimatet

Utsläppen måste ner. Ett sätt är att höja återanvändning av kommunens tillgångar. Vi föreslår därför ett uppdrag om att öka cirkulariteten inom kommunen.

Vi måste höja tempot i klimatanpassningarna. Ett sätt är att ta vara på de skyfallskartläggningar som gjorts och börja bygga bort de framtida problemen. Vi föreslår därför att Tumbaån ska lyftas upp ur kulvertarna för att minimera risken för översvämning i Tumbadalen.

Naturen

Kommunen har stora förutsättningar för att kunna leva upp till världens överenskommelse om att skydda minst 30% natur. Just nu är 10% av naturen i kommunen skyddad. Att skydda natur är viktigt både för klimatet och den biologiska mångfalden.

Naturen måste också vårdas och i vårt budgetförslag utökar vi antalet naturvårdare med 1,4 personer mer än styret för att komma upp i det antal som förvaltningen själva har räknat ut att de behöver.

Barnen

Vi vill till skillnad från styrets förslag sätta 0% effektiviseringar fram till 2030. Vi har redan effektiviserat så mycket som det går. Nu är gränsen nådd för vad som kan göras utan att börja nagga på de personella resurserna. Skolan måste fredas. Och personalen måste veta långsiktigt att de inte behöver oroa sig för nedskärningar framöver.

Vi höjer nämndens ram med ytterligare nästan 65 miljoner kr, vilket motsvarar ungefär 1500 kr/elev plus gratis fritids. Det ger även ett utrymme till att prova på nya sätt att motivera eleverna samt att tillsammans med Socialnämnden öka samverkan på plats i skolorna i form av till exempel flera fältare och elevassistenter.

Med höjd skolpeng och 0% effektiviseringar kommer skolan ha mer pengar att kunna satsa på kvalitetshöjande och trygghetshöjande åtgärder.

Det är viktigt att alla barn får möjlighet att lyckas. Det finns en särskild problematik kring de barn som har stor skolfrånvaro och blir så kallade hemmasittare. De missar både sociala sammanhang och viktig kunskap för att kunna klara sig bra längre fram i livet. Vi föreslår därför ett uppdrag om att utreda användandet av hemmasittarprogram och andra former, så som tex distansundervisning, för att nå elever med bland annat problematisk skolfrånvaro.

Om Miljöpartiet de gröna på riksnivå skulle få igenom sin budget hade det betytt ytterligare 9 mkr till förskolan, 13,5 mkr till grund- och gymnasieskolan samt 3,2 mkr till elevhälsan, dvs 25,7 mkr extra.

Social hållbarhet

Till skillnad från styret lägger vi 0% i effektiviseringar för både Socialnämnden och Vård- och omsorgsnämnden 2025 och därefter 0,5% fram till 2028, eftersom att det inte går att effektivisera mycket mera utan att det påverkar de personella resurserna.

Genom att ta bort effektiviseringarna kan pengarna istället användas till kvalitetssatsningar både inom Socialnämnden och Vård- och omsorgsnämnden.

Vi vet att öppna förskolor är bra utifrån många aspekter, så som gemenskap och en väg in i vanliga förskolan. Vi satsar därför på att återöppna Öppna förskolan i Alby.

Socialförvaltningens fältassistenter gör ett bra jobb för att stötta samhället. Vi ser därför att ett ökat antal fältare skulle kunna bidra ytterligare, och vårt förslag ger möjlighet att anställa ytterligare 4 fältare.

Miljöpartiet de grönas viktigaste förslag till uppdrag och utökade investeringar

Tumbaån

Samhällsbyggnadsnämnden och Teknik- och fastighetsnämnden får i uppdrag att ta fram en fördjupad analys och kalkyl i projektet Tumbaåns upplyftning. Klimatförändringarna har blivit mer kraftfulla och kommer bli ännu kraftigare i framtiden. Det som klassas som 100-årsregn tidigare kommer bli än mer vanliga. Centrala Tumba är ett utsatt område för översvämningar och en åtgärd för att minska riskerna med översvämning är att lyfta Tumbaån från kulvertarna upp i dagen.

Skydd av natur

Miljö- och hälsoskyddsnämnden får i uppdrag att se över hur kommunen kan bidra till EU-direktivet om 30% skydd av natur.

Kulturarvsområden

Miljö- och hälsoskyddsnämnden och Kultur- och fritidsnämnden får i uppdrag att utreda hur och vilka kulturarvsområden som kan införas för att stärka Botkyrkas stora natur- och kulturarv.

KomTek

Kultur- och fritidsnämnden får i uppdrag att se över hur vi kan återinföra KomTek (Kommunala teknikskolan). Detta arbete görs inom ram

Hemmasittarprogram

Utbildningsnämnden, tillsammans med Socialnämnden, får i uppdrag att utreda användandet av hemmasittarprogram och andra former för att nå elever med stor problematisk skolfrånvaro. Uppdraget ska även innefatta att se över hur distansundervisning kan vara ett sätt att nå dessa elever

Utveckla det förebyggande arbetet ihop med civilsamhället

Socialnämnden får i uppdrag att sätta extra fokus på det förebyggande arbetet. I uppdraget ingår att utreda befintligt arbete samt återkomma med förslag kring utveckling och behov av nya kompetenser inom förebyggarområdet. Här är det även viktigt att belysa samverkan med skola och civilsamhälle. Och här räknas inte bara sociala verksamheter och föreningar in, utan även exempelvis kultur- och idrottsföreningar.

Säkra skolvägar

För att höja tempot i arbetet med säkra skolvägar höjer vi den årliga investeringen till 1 mkr per år.

Cykelbanor

För att flera ska vilja cykla istället för att ta bilen behöver vi se till att våra cykelvägar är bra. De gång- och cykelbreddningar som finns utanför planperioden vill vi tidigarelägga. Därför avsätter vi 10 mkr för detta arbete. (2,5 mkr/år 2025-2028)

Cykelparkeringar

För att fler ska vilja ta cykel istället för bilen behöver kommunen satsa på många flera cykelparkeringar som dessutom känns säkra, gärna med tak, vid våra idrottsanläggningar, centrum och naturingångar. Därför avsätter vi 5 mkr för detta arbete.

Relaterade nyheter

Botkyrka, 20 oktober 2023

Mittensamarbetets budgetförslag för 2024

Botkyrka, 14 september 2023

Pendelstrulet måste upphöra nu

Botkyrka, 22 juni 2023

Program mot invasiva främmande arter

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter