Äntligen blir vi av med sophögarna
Sophögarna i Kassmyra kan äntligen avlägsnas och lagändringar är på gång. Men arbetet har precis börjat. Med en cirkulär ekonomi kan vi bygga det gröna folkhemmet.
I kommunens budgetprocess som har pågått sedan mitten av september, och som nu avrundas, har kommunstyrelsen öronmärkt 200 miljoner kronor för bortförande av avfallshögarna i Kassmyra. Kommunen kommer att ta ansvar och finansiera insatsen för att sedan utkräva pengar från verksamhetsutövaren och markägaren i efterhand.
Det är detta som kommunen har kämpat för under flera år: att få bort soporna från Botkyrka. Människor ska inte behöva känna oro för luften de andas, djur ska inte bli skadade av gifter, och vi måste skydda vår natur och vårt vatten från farliga utsläpp!
Kommunen har fått kämpa mot en otillräcklig lagstiftning som gör det olagligt för kommunen att stoppa miljöfarliga verksamheter. En lagstiftning som står på företagens och markägarnas sida. En lagstiftning som innehåller kryphål som företag har utnyttjat för att bedriva avfallsbrottslighet på bekostnad av människor, djur, natur och vatten. Det är bisarrt.
Botkyrka kommun var först i Sverige med att kräva en ny lagstiftning avseende miljöfarlig verksamhet. Vi var i kontakt med Miljödepartementet och Miljöpartiet på riksnivå för att uppmärksamma situationen och få hjälp. Per Bolund (MP), klimat- och miljöminister, var på besök i Botkyrka i februari 2021 för att få höra om kommunens hantering av branden i Kagghamra och de utmaningar som vi handskats med, särskilt gällande Miljöbalken. Regeringen har hört våra krav och nya lagskärpningar har varit ute på remiss.
Vi behöver en lagstiftning som sätter människors och djurs hälsa, miljö och natur samt den biologisk mångfalden först. Det måste bli enklare att neka miljöfarlig verksamhet på en plats som anses vara olämplig.
Situationerna som har uppstått i Kagghamra och Kassmyra samt den större problematiken avfallsbrottslighet är inget annat än oacceptabelt. Denna typ av verksamhet ska helt enkelt inte tillåtas och det ska absolut inte finnas kryphål i lagen som brottslingar kan utnyttja på detta sätt. Det ska inte vara möjligt att tjäna pengar på miljöförstörelse. Vi vill få bort all sophantering ur området.
Men nu måste vi blicka framåt. I ett grönt samhälle ska det inte finnas denna mängd av avfall överhuvudtaget! Varför finns det så pass mycket sopor för brottslingar att tjäna pengar på? Miljöpartiet vill se en cirkulär ekonomi där vi reparerar och återbrukar istället för slit och släng, och där produkters hela livscykel planeras så att de går att återvinna. Detta kräver reformer inom industrierna som avfallet kommer ifrån – bland annat byggbranschen. Då minimerar vi mängden avfall som ens uppstår.
Med de föreslagna lagförändringar hoppas vi att inga fler kommuner och deras medborgare ska behöva drabbas av det botkyrkaborna har fått gå igenom. Och med en cirkulär ekonomi hoppas vi att det inte finns sådana mängder avfall för brottslingar att tjäna pengar på framöver. På så sätt bygger vi det gröna folkhemmet.