Studiebesök på Bullermyrens hemtjänst – insikter från vardagen

Studiebesök på Bullermyrens hemtjänst – insikter från vardagen

Karin Rosenberg

Karin Rosenberg, MP Borlänge praktiserade en dag hos hemtjänsten Bullermyren.

Under en heldag fick kommunpolitikern Karin Rosenberg, ledamot i Omsorgsnämnden och kommunfullmäktige, möjlighet att praktisera inom Bullermyrens hemtjänst i mitten av februari. Syftet med besöket var att få en djupare inblick i hemtjänstens arbete och dess möjligheter och utmaningar.
Tillsammans med en undersköterska besökte hon brukare, som i förväg informerats om studiebesöket. Hon fick även möjlighet att samtala med både personal, brukare och enhetschef om deras vardag och arbetsmiljö.

Engagerad personal men tuffa villkor

Bullermyrens hemtjänstgrupp består av 32 anställda, varav en tredjedel har små barn och två tredjedelar arbetar heltid. De flesta använder cykel för att ta sig mellan brukarna. Hon kunde se att personalen gör sitt yttersta för att skapa trygghet och god omsorg för de äldre, och att det finns en fin och varm relation mellan personal och brukare.

Samtidigt finns utmaningar. En av de mest återkommande synpunkterna handlade om schemaläggningen, där sena kvällspass fram till kl. 22 och det nionde helgpasset upplevs som särskilt betungande för en del. För ensamstående föräldrar är sena arbetstider en stor utmaning, och anställda kan uppleva svårigheter när de plötsligt behöver hoppa in på andra enheter utan att ha tillräcklig information om brukarna. Flera efterlyser möjlighet till mer dialog innan större förändringar görs.

Ökad belastning riskerar ökad sjukfrånvaro

Personalen uttryckte oro och besvikelse över de senaste förändringarna inom organisationen, som lett till ökad arbetsbelastning. Sena arbetspass, bristande kollektivtrafik och småbarnsföräldrar som har svårt att få ihop vardagen riskerar att bidra till högre sjukfrånvaro.

– Vi måste ställa rimliga krav på personalen och fråga oss varför sjukfrånvaron är så hög inom vår organisation, menade Rosenberg.
Hon lyfte även vikten av att lyssna mer på personalens egna behov och erfarenheter i förändringsarbetet.
– Istället för att förvaltningsledningen beslutar ovanifrån borde vi fråga personalen: ”Vad behöver du för att kunna jobba och må bra?”
En framgångsfaktor för att arbeta i äldreomsorgen fick personalen nyligen från en utbildning, vilket sammanfattades i en kort mening:

”Tunga fötter och mjuka händer”

Orden speglar en av de egenskaper/kompetenser som en undersköterska måste ha för att möta brukarnas behov – fötter som rör sig stadigt och sakta samt mjuka händer.
Då går det inte att jäkta.

Relaterade nyheter

Borlänge, 6 oktober 2024

Karin Rosenberg intervjuad av Jens Runnberg

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter