Sjukskrivningarna inom äldreomsorgen bör utredas seriöst

Sjukskrivningarna inom äldreomsorgen bör utredas seriöst

Karin Rosenberg

Karin Rosenberg, Miljöpartiet i Borlänge, vill att det ska göras en seriös utredning av sjukskrivningarna inom äldreomsorgen.
Foto: Anders Gårdestig

Personalen inom äldreomsorgen i Borlänge är lite mer sjukskrivna än i andra kommuner. För att ta reda på vad det beror på har chefen för särskilda boenden gjort en egen ”utredning”. Den visar att de arbetsrelaterade sjukskrivningarna är knappt nio procent. Denna märkliga slutsats är uppseendeväckande, liksom den metodik som använts. Jens Runnberg åberopar detta resultat som en verifierad sanning och skriver i sin ledare i BT den 29 december att ”Borlänge kommun måste gå vidare med de sjukskrivnas besked om att de inte blivit sjuka av sina jobb i äldreomsorgen”.

Till att börja med borde tjänstemän på kommunen (men även politiker) och Jens Runnberg ta del av information på Arbetsmiljöverkets hemsida. Här kommer några citat:

Att arbeta inom vård och omsorg med att hjälpa personer i deras dagliga aktiviteter såsom förflyttningar, påklädning, toalettbesök och dusch medför risker för besvär i exempelvis rygg, axlar och armar till följd av akut eller långvarig överbelastning.”

”Forskning har visat att fysisk belastning i kombination med stress ökar risken för belastningsbesvär. Om det inte finns tillräckligt med tid för att utföra arbetsuppgifterna, ökar risken för att man utför arbetsuppgifterna på ett ergonomiskt felaktigt sätt. Dessutom leder psykisk belastning till ökad muskelspänning som ofta består även efter arbetsdagens slut.”

”Att arbeta med människor skapar normalt engagemang och tillfredställelse. Men när det saknas förutsättningar för att utföra ett professionellt arbete, till exempel på grund för hög arbetsbelastning, uppstår känslor av otillräcklighet som bidrar till en ökad psykisk belastning. Detta tillsammans med till exempel otillräckligt stöd, små möjligheter att påverka sin arbetssituation och fatta egna beslut, otydliga förväntningar på arbetsinsats, samt ensamarbete kan leda till ohälsa. Sjukskrivningar som beror på sociala och organisatoriska faktorer, ökar mest inom branschen omsorg och sociala tjänster.”

Självklart beror sjukskrivningar också på människors livssituation och sjukdomar som inte är arbetsrelaterade. Det troliga är ändå att det i huvudsak är något i arbetsmiljön i Borlänge som är grundorsaken till de höga sjukskrivningstalen. Borlänge kommun borde låta en utomstående organisation med rätt kompetens, till exempel företagshälsovården, göra en utredning som svarar på frågorna:

  • Finns det specifika faktorer i Borlänge kommun som kan förklara ett generellt högt sjuktal?
  • Har Borlänge kommun gjort tillräckligt för att åstadkomma en god arbetsmiljö för personalen inom hemtjänsten?

Karin Rosenberg, Miljöpartiet i Borlänge

Relaterade nyheter

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter