Äldreomsorgen måste byggas på tillit och dialog – inte toppstyrning
Att ge omsorg och vård är mer än att bara följa ett schema – det handlar om att bygga relationer och skapa trygghet. Genom att ge personalen bättre förutsättningar att använda sin kompetens kan vi inte bara få en mer hållbar arbetsmiljö, utan också en bättre och mer individanpassad omsorg för de äldre.
Ge utrymme för erfarenhet och yrkesskicklighet
Många undersköterskor och vårdbiträden har en unik förmåga att läsa av situationer i möten med de äldre och göra kloka prioriteringar. Denna tysta kompetens – byggd på kunskap, praktisk erfarenhet och fingertoppskänsla – är ovärderlig. Ändå premieras den sällan. Ett alltför detaljstyrt system riskerar att kväva den kompetens och erfarenhet som personalen har. När personalen får frihet att göra professionella bedömningar kan de också ge bättre omsorg. Precis som Borlänges egen värdegrund säger; vi ska ha fokus på vårt uppdrag och anpassa verksamheten efter borlängebornas behov.
Tillitsbaserat arbetssätt kan minska administrationen
Ett vanligt argument för mer detaljerad styrning är att den ska skapa effektivitet, men ofta blir effekten den motsatta. Mer kontroll leder till mer administration och mindre tid för omsorgen om de äldre. När delar av äldreomsorgen dessutom privatiseras krävs ännu mer administration för upphandling, kontroll och samordning.
När arbetsgivaren visar tillit till personalens kompetens, leder det till bättre prestationer och ökad trivsel. Louise Bringselius, ledande forskare inom tillitsbaserad ledning, skriver: ”Tillit och kontroll är varandras förutsättningar, när kontrollen utförs på rätt sätt”.
Ge omsorgspersonalen förtroendet de förtjänar
I debatten har fokus mest legat på att dra ner på kostnaderna. Hur ska man gå tillväga för att hålla budgeten långsiktigt? Hittills har kommunledningen satsat på en styrningsmodell där de pekat med hela handen mot strikta scheman och nya nyckeltal utan att involvera personalen och facket. Denna modell kallas toppstyrning. En annan ledningsprincip är tillitsbaserad ledning, som forskningen rekommenderar. Med den modellen kan man uppnå högre kvalitet, friskare personal och en attraktiv arbetsplats. Men det är inte så lätt. Det är en helt annorlunda tankemodell än vad politiker generellt är vana vid.
Ledare som lyssnar på sin personal men även visar vägen, kan skapa en kultur där tillitsbaserad ledning och styrning får genomslag. Men för att det ska ske krävs tydliga och långsiktiga förutsättningar från politiken. Ett starkt ledarskap bygger förtroende mellan politiker, chefer och omsorgspersonal.
Vår förhoppning är att äldreomsorgen ska präglas av tillit, dialog och långsiktighet – i linje med Borlänges värdegrund och den verklighet som personalen möter varje dag. Det vinner alla på – ekonomin, personalen och de äldre.
Styrelsen i Miljöpartiet i Borlänge: Mikael Morin, Karin Rosenberg, Helena Nash, Gugge Häglund och Annelie Larsson