MP motionerar om fyrverkerier
När Kungsbacka senast skulle uppdatera sina lokala ordningsföreskrifter fattade fullmäktige beslut 2019 att det skulle krävas polistillstånd för att skjuta fyrverkerier inom detaljplanelagt område. Det fick strykas 2020 för att Länsstyrelsen menade det var för inskränkande för individens frihet.
Det som blev kvar i ordningsföreskrifterna var: Den som skjuter av fyrverkerier eller andra pyrotekniska varor ska visa största möjliga hänsyn till omgivningen.
Det är bra att fullmäktige beslutat att de som skjuter raketer ska ta hänsyn, men det hindrar tyvärr inte människor och djur, tama såväl som vilda, att fara illa av fyrverkerier.
De flesta som har häst, hund eller katt vet hur fyrverkerier påverkar djuren. Vad som är mindre känt är att de blir så rädda att det, som ett exempel, är vanligt att dräktiga honor får missfall vid nyår. Kanske ännu mindre bekant är hur vilda djur påverkas.
Det har varit flera rättsfall efter att Kungsbacka försökte införa restriktioner förra gången. De finns sammanfattade i SKR:s cirkulär om lokala ordningsföreskrifter. CIRKULÄR 23:04 Lokala ordningsföreskrifter
Miljöpartiet föreslår;
- Att i syfte att skydda människors och djurs hälsa och välbefinnande komplettera hänsynsregeln för fyrverkerier i Kungsbackas lokala ordningsföreskrift med tydligare regler för användandet av pyrotekniska varor i enlighet med vägledning från SKR cirkulär 23:04 och eventuella senare rättspraxis.
Hur går det med avfallet i Kungsbacka kommun?
”Hur går det egentligen med avfallshanteringen i kommunen?” Det är en högst relevant fråga som våra kommunpolitiker Maria Losman och Elisabeth Sahlsten nu ställer till ordföranden i Nämnden för teknik, Monica Neptun. Bakgrunden är att den plan för minskningar i avfallsmängderna som redovisats i tidigare årsrapporter visat sig inte hålla alls. För vissa typer av avfall ökar mängderna i stället för att minska. Läs hela interpellationen här!
Vårt förslag till budget för Kungsbacka
MP Kungsbackas fullmäktigegrupp – Maria Losman, Elisabeth Sahlsten, Clas Rosander och Karin Färnlöf Clarin – har presenterat Miljöpartiets förslag till kommunens budget 2025.
Kungsbacka är en rik kommun. Många som bor här har höga inkomster och arbetslösheten är låg. Kommunalskatten är relativt hög. Miljöpartiet vill vara rädda om skattepengarna så att de räcker till välfärden inom ramarna för vad Jorden tål. Redan i april inträffar numera ”Overshoot Day” när vi överskrider vad jorden producerar och vi börjar skuldsätta oss. Varje år ökar skulden till kommande generationer.
Miljöpartiets budget utgår från den styrande majoritetens budgetförslag. Skattesatsen är densamma som i majoritetens budget, 21,33. Miljöpartiet föreslår några justeringar i ekonomin för att minska skulden till kommande generationer och på riktigt vara på väg mot en budget i balans.
Ladda ner och läs MP Kungsbackas förslag till budget för kommunen!
MP motionerar om politiska organisationen
Det måste vara möjligt för medborgaren att få veta vad som beslutas och vad som uträttas, vilka resultat och effekter det blir och vem eller vilka som är ansvariga. Det är en grundsten i den lokala demokratin och en förutsättning för ett ansvarsutkrävande från medborgarnas sida.
Vi i Miljöpartiet ser att det i Kungsbacka görs förändringar i den politiska organisationen alltför ofta direkt efter val och då genom snabba beslut utan transparenta underlag av den politiska majoriteten. De förändringar som gjorts tidigare har varit av mindre omfattning, men tillvägagångssättet, att ändra organisationen efter genomfört val, kan uppfattas som prejudicerande. Det finns också en risk att ändringar som görs efter valet, inte primärt har fokus på att skapa en smart och effektiv organisation utifrån verksamhetens faktiska behov.
MP föreslår därför att Kommunfullmäktige utser en organisationskommitté där samtliga partier är representerade som får i uppdrag att göra en översyn av den politiska organisationen. Den ska vara fastställd i god tid före valet 2026
En plan för att hantera skyfall i Kungsbacka
Kungsbacka har betydande översvämningsrisker. Det har vi sett flera gånger, nu senast i augusti 2023. Detta borde innebära att kommunens Vattentjänstplan utvecklas för att tydligare uttrycka hur vi ska hantera det i framtiden.
Miljöpartiet i Kungsbacka har därför lämnat in en omfattande skrivelse till kommunen med förslag och krav på vad en sådan plan ska innehålla.
Vattentjänstplanen ska visa kommunens långsiktiga planering av hur behovet av allmänna vattentjänster ska tillgodoses. Planen ska också innehålla en bedömning av hur de allmänna VA-anläggningarna ska hanteras vid ökad belastning på grund av skyfall.
Den tydligaste åtgärden som presenteras mot en ökad belastning på grund av skyfall är att minska mängden tillskottsvatten i ledningsnätet för spillvatten. Dock saknar Vattentjänstplanen en konkret tidssatt plan och budget för detta.
Läs hela inlägget från Miljöpartiet Kungsbacka!
Miljöpartiet frågade om kvalitet på vård och omsorg
Två av Kungsbacka kommuns vård- och omsorgsboenden, Vickan och Ekhaga, drivs på kommunens uppdrag av Vardaga. Klagomålen var många under hösten det genomfördes då också en oanmäld inspektion.
”Underlättar det för kommunen att anlita privata aktörer för att få kvalitet i omsorgen eller hade pengarna kunnat användas bättre inom den egna verksamheten”, frågade Miljöpartiets fullmäktigegrupp i en interpellation till Hravn Forsne (M), ordförande i Nämnden för Vård och Omsorg, som besvarade frågorna vid kommunfullmäktiges möte i december 2023.
Se debatten kring svaren på kommunens YouTube-kanal, ca 1 tim 16 minuter in i sändningen
Läs hela interpellationen här (pdf)
Miljöpartiet i Kungsbacka
Vi bygger det hållbara samhället i samarbete lokalt och dialog som inkluderar alla där kunskaper, behov och intressen från många håll tas tillvara. De globala överenskommelserna, till exempel Parisavtalet om klimatet 2015 och Agenda 2030 med globala mål för hållbar utveckling, blir verklighet genom framsynta kommuner och regioner som tar initiativ och ansvar. Vi vill att Kungsbacka ska vara en sådan kommun.
Miljöpartiet de gröna står för öppenhet och deltagande. Vi vill utveckla Kungsbacka till en attraktiv, grön och hållbar kommun. Det gäller både Kungsbacka tätort och övriga kommundelar. Kungsbacka ska vara en välkomnande kommun för människor som tvingas fly från konflikter och förföljelse. Integration och möjligheter till studier, hjälp att komma i arbete, liksom trygghet och boende ska vara vår inriktning. Barnkonventionen är en utgångspunkt och barnens bästa alltid i fokus.
I valet 11 september behöll vi våra två mandat i kommunfullmäktige. Diskussioner och förhandlingar om platser i nämnder och andra organ pågår.
Det kommunala handlingsprogrammet beskriver vår politik för den kommande mandatperioden. Där utvecklar vi politiken efter hand men ser alltid till att den ekologiska, sociala och ekonomiska hållbarheten finns på dagordningen. (Länk för nedladdning nedan).
.